Hírek

2013.03.14. 13:32

Orkán erejű szél tépázza Vas megyét

Viharos, helyenként orkán erejű szél fúj a megyében. Nemcsak a közlekedők dolgát nehezíti az időjárás, hanem a tűzoltóknak is ad bőven munkát. Megtépázta a szél a tetőket, homlokzatokat.

Bajdó Bettina

Az Országos Meteorológiai Szolgálat március 14-én, csütörtökre másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Vas megye területére. Tájékoztatásuk alapján az északi, északkeleti szelet viharos lökések kísérik a Dunántúlon. A rendkívüli, erős szél hatására fák dőltek az úttestre, és tetőket bontott meg a szél - tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlós, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől.

Hozzátette: a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság három hivatásos tűzoltó egysége, négy önkormányzati tűzoltó-parancsnokság egységei és egy önkéntes tűzoltó egyesület folyamatosan dolgozik a fával elzárt útszakaszok felszabadításán, illetve a megbontott tetők esetében a veszély elhárításán. Délutánig húsz esetben vonultak a szélvihar miatt a megye különböző pontjaira.

Pálinál, Győr-Moson-Sopron megye területén tehergépjárművek csúsztak meg. A baleset miatt a 86-os főúton teljes útzár volt érvényben, Hegyfalutól Répcelak irányába csak az helyi lakosokat engedték be a lezárt útszakaszra. Szintén baleset miatt félpályás útzár volt érvényben a 8-as főút Jánosházát elkerülő szakaszán.

Az áramellátást folyamatosan biztosították. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kérte a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, fokozottan kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat.

Vasvár térségében hófúvások, Szombathely környékén pedig hókásás utak nehezítik a közlekedést Vas megyében - tájékoztatott a Magyar Közút. A Nyugat-Dunántúlon mindenütt havazik, viharos erejű szél fúj, egyre téliesebb útviszonyokra kell felkészülniük a közlekedőknek.

Vátnál a szélvihar felborította egy kamion pótkocsiját (Fotó: Benkő Sándor)

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint Vas, Zala, Veszprém és Somogy megye jelentős részén, valamint Győr-Moson-Sopron megye egy térségében már narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben az erős szél miatt. E szerint ezeken a területeken a várt széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A nyugati országrészben már többfelé havazik. Így a Dunántúl több térségére a hófúvás miatt is kiadtak citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője elmondta, hogy északnyugati szél fúj az állomás környékén, fél kettő körül 78,1 kilométer/órás széllökést mért. Erősödőben van a szél, ezért lesznek 80 kilométer/óra fölötti lökések is délután. Az észlelő hozzátette, hogy mínusz 2,1 fok van mindössze, de a szél erejével, a relatív nedvességtatalommal együtt ez mínusz 30 fok körüli hőérzetet jelent. A szél majd péntek délutántól gyengül, estére már észrevehetően. Többnyire gyenge hóesésre kell számítani, holnap reggel mínusz öt fok körül lesz a hőmérséklet. Éjszaka síkosságra, jegesedésre, illetve kisebb hóátfúvásokra kell készülni. A szombat reggel már csendesnek ígérkezik, de meglehetősen fagyos lesz, mínusz hét, nyolc fok a legvalószínűbb. Hétfőn átmeneti enyhülés jöhet, a hőmérséklet 10 fok körül alakul, majd ismét ciklon érkezik változékony idővel, esőkkel, és csupán 5-8 fok közti délutáni értékekkel.

A Vas megyei közlekedési helyzetről itt olvashatja folyamatosan frissülő cikkünket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!