Hírek

2013.03.04. 15:47

Szociáldemokrata fórum Répcelakon

Répcelak - A szociáldemokrata fórum résztvevői Kunhalmi Ágnestől megtudhatták: olyan esélyteremtő oktatáspolitikát szeretnének megvalósítani a szocialisták, ami nem zár ki tömegeket a tudás megszerzéséből.

Simon Erzsébet

A tizenegyedik szociáldemokrata fórumot tartották a répcelaki művelődési házában pénteken. A programsorozatot magánemberként hívta életre dr. Németh Kálmán polgármester azzal a céllal, hogy baloldali gondolkodású embereket kérdezzen a pályájukról, az aktuális politikai helyzetről, a szociáldemokrácia jövőjéről.

Az idei első rendezvény, melynek vendége Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatási szakpolitikusa volt, sok érdeklődőt vonzott.

A vendéglátó első kérdésére Kunhalmi Ágnes elmondta: politizáló családban nőtt föl, jogász édesapja és pedagógus édesanyja, de legfőképpen két nagyanyja baloldali érzelmű, ám mindig kritikus szemmel nézték a történéseket. Ezzel az attitűddel vesz részt ő is a közéletben. Politikai szakterülete az oktatás, és hogy milyen szenvedéllyel tud beszélni a ma zajló folyamatokról, azt a népes répcelaki hallgatóság is megtapasztalhatta dr. Németh Kálmán kérdései nyomán.

A fiatal politikus az iskolák államosításáról kijelentette: ilyen átalakítás a rendszerváltás óta nem történt, és az az intézményfenntartó központ, amely valójában magát sem tudta fölállítani, átláthatatlanul, nagyon bután működik. A kormányoldal oktatási rendszere ugyanis intézményesen zárja ki a tudás megszerzéséből egy generáció jelentős részét. A tankötelezettségi korhatár lecsökkentése, a kirekesztő köznevelési, szakképzési és felsőoktatási törvények a legszegényebb rétegeket érintik, de a középosztály gyermekei is egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek. A gimnáziumi osztályok számát 40 százalékkal csökkentették, és tavaly például 32 ezren meg sem próbálták átlépni a felsőoktatás küszöbét. Nem úgy kell javítani a felsőoktatás minőségét, hogy csak az elitet engedik be - jelentette ki a fiatal politikus.  Hozzátette: pártja olyan esélyteremtő oktatáspolitikát szeretne megvalósítani, ami nem zár ki tömegeket a tudás megszerzéséből. Kérdésre válaszolva elmondta: az oktatás tekintetében eszközt, forrást és hatáskört is elvett a kormány az önkormányzatoktól; ők az iskolafenntartás jogát visszaadnák azoknak, amelyeknek van erre lehetőségük. Sajnos, nem sikertörténet az oktatás államosítása, sokkal inkább káosz van most a rendszerben, amely akár össze is omolhat.

A hozzászólók nemcsak az oktatási rendszer anomáliáit kritizálták, hanem a közigazgatás átalakításával kapcsolatban is megfogalmazták a fenntartásaikat. Sérelmezték, hogy a kialakuló diktatórikus rendszerben nincs beleszólásuk semmi olyanba, ami leginkább érinti a településeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!