Hírek

2013.03.31. 09:57

Útlezárások vízátfolyások miatt Vas megyében

Vasárnap délután sok helyen a víz vette át az uralmat. Patakok léptek ki a medrükből, a Rába is házakat veszélyeztetett. A szántóföldekről a lehullott csapadék sem tudott elfolyni.

Munkatársainktól

18:30 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint vasárnap még folytatódik az esőzés, de már jelentősen csökkenő intenzitással. Az estig várható csapadék mennyisége 3 mm körül valószínű, estétől megszűnik a csapadék. Éjszaka a hőmérséklet 0 oC fok alá süllyedhet, és nedves útszakaszok síkossá válhatnak. Ezért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a megváltozott, télies útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek!

A közútkezelő szakemberei jelenleg 19 géppel és 25 fővel folyamatosan dolgoznak a közutak hótól való megtisztításán, síkosságmentesítésén.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint többségében még áradnak a vízfolyások, de megkezdődött az apadás a Gyöngyösön Kőszegnél, a Pinkán Felsőcsatárnál, valamint a Répcén Répcevisnél.  Délután két órakor tetőzött a Rába folyó Szentgotthárdnál, Körmendnél a tetőzés a holnap reggeli órákra várható. Az előrejelzések szerint a Rába völgyében jelentősebb völgyi elöntések várhatók Körmend felett és alatt is, a tetőzés itt is a holnap reggeli órákra tehető. A vízügyi igazgatóság továbbá arra is figyelmeztet, hogy a Sorok-Perint mellett akár jelentős elöntésekkel is számolni kell.

Végrehajtott intézkedések:
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója döntése alapján 10:00-tól megerősített szolgálatot lát el a megyei főügyelet és a műveletirányítási ügyelet a beavatkozások irányítására.

A mai napon ez idáig összesen 28 alkalommal volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra. A hirtelen lehulló sok csapadék miatt jellemzően vízszivattyúzási feladatokat hajtottak végre, illetve az erős széllökések és a felázott talaj miatt kidőlt fákat távolítottak el a megye tűzoltó egységei. A védekezési és megelőzési munkákban a három hivatásos és öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokságon túl 13 önkéntes tűzoltó egyesület is részt vesz, összesen 86 fővel és 13 eszközzel.

A mai napon összesen 13 településen volt szükség helyi vízkár miatti védekezési munkálatokra.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a védekezési munkálatokhoz 12.000 homokzsákot, melles gumicsizmákat, valamint három szivattyút biztosított.

Továbbra is folynak a védekezési munkálatok Szentpéterfán, Jákon, Ostffyasszonyfán, Söptén, illetve Táplánszentkereszten.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a települési védekezési munkálatok irányítására hivatásos tiszteket vezényelt.

A lezárt útszakaszok száma csökken. Teljes útzár van érvényben kilenc útszakaszon:
Csörötnek – Kondorfa,
Kenyeri – Vönöck,
Csákánydoroszló – Kemestaródfa,
Csákánydoroszló – Felsőmarác,
Csénye – Bögöt közötti útszakaszokon,
Pinkamindszent – határátkelő, valamint
Csákánydoroszló, Vasszentmihályfa, és Ostffyasszonyfa belterületén egy-egy mellékúton.

Félpályás útlezárásra kell számítani öt mellékúton:
Csehi – Oszkó,
Csákánydoroszló – Ivánc közötti útszakaszokon, illetve
Csepreg, Szentgotthárd, Nemeskocs belterületén egy-egy útszakaszon.

18:00 - A víz az úr


Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott az egész megyében. A patakok folyók vízszintje jelentősen megemelkedett, több vízfolyás kilépett a medréből. Vasárnap délután Csákánydoroszlóban már a kertek alatt folyt a Rába, Gasztonyban pedig egy utcán az aszfalt helyett csak vizet lehetett látni.

Az itt élők már megszokhatták, hogy meg kell küzdeniük az árral, a megemelkedett vízszint láttán sem bolydult fel a település. Kemestaródfánál a Pinka és a Strém patak vízszintje emelkedett meg, a két patak közötti részen lévő állatok téli szálláshelyét is elöntötte az ár. A szántóföldeken az összegyűlt csapadék is  gondot okozott, sok helyütt az árokrendszer nem bírta elvezetni a vizet, a főút mellett is hömpölygött a víz.

 

15:30 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján este és éjszaka a hőmérséklet 0 oC fok alá süllyedhet, és a nedves útszakaszok síkossá válhatnak.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába folyón Szentgotthárdnál és Körmendnél, valamint a Pinkán Felsőcsatárnál. Továbbá elsőfokú a készültség a Rábán Ragyogó-hídnál is,  tájékoztatott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A közútkezelő szakemberei jelenleg 19 géppel és 25 fővel végzi a közutak hótól való megtisztítását, síkosságmentesítését.

Végrehajtott intézkedések:
A mai napon ez idáig összesen 23 alkalommal volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra. Jellemzően vízszivattyúzási feladatokat hajtottak végre a megye tűzoltó egységei.
Jelenleg 2 beavatkozás van folyamatban.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a védekezési munkálatokhoz nyolcezer homokzsákot, melles gumicsizmákat, valamint három szivattyút biztosított. Jelenleg védekezési munkálatok folynak Szentpéterfán, Jákon, Ostffyasszonyfán, Söptén, illetve Táplánszentkereszten.

Teljes útzár van érvényben Csörötnek – Kondorfa, Kenyeri – Vönöck, Csákánydoroszló – Kemestaródfa, Csákánydoroszló – Felsőmarác, Szentgotthárd – Apátistvánfalva; Pankasz – Kisrákos, Halogy – Nádasd, Csénye – Bögöt közötti útszakaszokon, valamint Csákánydoroszló, Vasszentmihályfa és Ostffyasszonyfa belterületén egy-egy mellékúton.

Csak félpályán halad a forgalom Csehi – Oszkó, Csákánydoroszló – Ivánc, Vasvár -  Alsóújlak közötti útszakaszokon, illetve Csepreg, Szentgotthárd, Nemeskocs belterületén egy-egy útszakaszon.

12:50 - Vas megyében az ár- és belvíz miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az alábbi forgalomkorlátozásokat vezette be:

útszám

km-től

km-ig

település

lezárás oka

lezárás mértéke

7453

6+700

14+400

Csörötnek - Kondorfa

árvíz/belvíz

teljes

8611

33+700

26+700

Kenyeri - Vönöck

árvíz/belvíz

teljes

8638

17+700

17+800

Csepreg

árvíz/belvíz

félpályás

7361

13+200

13+500

Csehi-Oszkó

árvíz/belvíz

félpályás

7452

1+855

3+300

Csákánydoroszló- Kemenestaródfa

árvíz/belvíz

teljes

74172

0+000

2+820

Csákánydoroszló- Felsőmarác

árvíz/belvíz

teljes

7451

29+750

30+050

Csákánydoroszló- Ivánc

árvíz/belvíz

félpályás

87107

0+000

3+323

Csákánydoroszló- Csákánydoroszló

árvíz/belvíz

teljes

87108

0+000

 

Vasszentmihályfa

árvíz/belvíz

teljes

7445

16+092

16+150

Szentgotthárd

árvíz/belvíz

félpályás

7456

0+000

7+843

Szentgotthárd - Apátistvánfalva

árvíz/belvíz

teljes

7449

0+000

2+500

Pankasz - Kisrákos

árvíz/belvíz

teljes

7446

2+750

5+800

Halogy- Nádasd

árvíz/belvíz

teljes

8-as főút

141+400

141+500

Vasvár -  Alsóújlak

árvíz/belvíz

félpályás

8459

4+340

 

Nemeskocs

árvíz/belvíz

félpályás

8458

11+952

7+615

Csénye - Bögöt

árvíz/belvíz

teljes

8452

10+230

3+500

Ostffyasszonyfa

árvíz/belvíz

teljes

 

12:10 - Fél 12-től Vasszentmihályfánál, valamint Szentgotthárd és Apátistvánfalva, Pankasz és Kisrákos, Halogy és Nádasd között teljes, a 8-as főút Vasvár és Alsóújlak közötti szakaszán félpályás lezárás van érvényben.

11:50 - A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a szombat délutántól ez idáig lehullott esőből a Gyöngyösön, a Répcén és a Pinkán 150 cm-es emelkedés, a Rábán Szentgotthárdnál 250 cm-es, Körmendnél pedig 150 cm-es vízszintemelkedés következett be.

A folyamatosan hulló csapadék miatt a mai napon tovább nő a folyók, patakok vízszintje.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint  ma éjféltől 10 óráig az időjárásból adódóan 11 esetben riasztották a megye tűzoltó egységeit, akik pincékből, feltelt vízelvezetőárkokból távolították el a felgyülemlett vizet, úttestre dőlt fák eltávolítását végezték el, illetve egyik esetben műszaki mentést hajtottak végre, amikor Alsóújlaknál egy személygépjármű a vízfolyáson megcsúszott, és árokba hajtott.

Ostffyasszonyfán, a Hegyalja utcában és a Kis utcában vízátfolyások alakultak ki, a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységei szivattyúznak a helyszínen, továbbá 2000 homokzsákkal, az átereszek szélesítésével, tisztításával folyik a védekezés.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság háromezer homokzsákot biztosított a védekezéshez Jákon, ahol a Móricz Zsigmond utcában az árok a nagy mennyiségű csapadékvizet nem tudta elvezetni. Az árkot a Jáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a polgármesteri hivatal homokzsákokkal megerősítette, így az utat sikerült megvédeni.

A vízkárok elhárításán, és megelőzésén folyamatosan dolgoznak a Jáki, Horvátzsidányi, Kőszegdoroszlói, Jánosházai, Csákánydoroszlói Önkéntes Tűzoltó Egyesületek, összesen 25 fővel, homokzsákolási, szivattyúzási feladatokat hajtanak végre.

A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a tűzoltóság technikai eszközeivel a csupán néhány centiméteres vizet nem tudják kiszivattyúzni.

A vízátfolyások miatt a Csörötnek - Kondorfa, a Kenyeri - Vönöck, a Csákánydoroszló - Kemenestaródfa  és a  Csákánydoroszló - Felsőmarác   közötti útszakaszt teljesen lezárták a forgalom elől.

Félpályás útzár van érvényben a Csepreg - Acsád, a Csehi -  Oszkó, a Csákánydoroszló - Ivánc és az Alsóújlak - Vasvár  közötti útszakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!