Hírek

2013.04.04. 18:05

Díjazták a biogazdasági munkát

Ivánc - A Vas Megyei Szakosított Otthon nyerte el Az év biogazdasága 2013. címet. Van mire büszkének lenniük.

Kiss Tamás

A Magyar Biokontroll Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minden évben díjazza a biogazdálkodás hazai legjobbjait, s az idén az ivánci otthont találták a legjobbnak az igencsak szigorú ellenőrök. Az ünnepségen nagy taps köszöntötte őket, akik már csak azért is büszkék lehetnek a díjra, mert költségvetési intézménynek ilyen szintű elismerést még nem sikerült kivívnia. 



Horváth Kitti is nagyon szeret az üvegházban tevékenykedni (Fotó: Szendi Péter)

Az ünnepélyes díjátadásra a március végi, nagyszabású budapesti Biokultúra Találkozón került sor, amelyen Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára is részt vett. Az ünnepségen nagy taps köszöntötte az ivánciakat, akik már csak azért is büszkék lehetnek, és persze büszkék is a díjra, mert (fő tevékenységként egyébiránt szellemi fogyatékosokat ápoló és gondozó) költségvetési intézménynek a biogazdálkodás minden területére kiterjedő, szigorú vizsgálatok eredményeként ilyen szintű elismerést eddig még nem sikerült kivívnia.

A siker persze nem előzmények nélküli, sok-sok munka és más erőfeszítés alapozta meg az elnyert címet. Mint Varga Annamária intézményvezetőtől és Szabó Mihály gondnoktól megtudtuk, a hivatalos megnevezése szerinti ellenőrzött ökológiai gazdálkodás még 2002-ben egy sikeres pályázat nyomán a szakképzett munkatársak, s az otthonlakók szorgalmas munkájának köszönhetően több mint két hektáros területen vette kezdetét. Ma tizenegy táblán, összesen egy hektár területen minősített biotermesztés folyik, két terület jelenleg átállási időszakban van, 1,1 hektáron pedig gyümölcstermesztés zajlik.

 

Komáromi Zsolt kertész (balról) Keresztényi Tamásnak mutatja meg az aktuális tennivalót (Fotó: Szendi Péter)

Saláta, zeller, paprika, paradicsom, sárgarépa, karalábé, karfiol, kelkáposzta, vörös- és fehér káposzta; borsó, hagyma, burgonya, alma, körte, szilva, cseresznye és meggy... Felsorolni is sok, hogy az ivánciak mi mindennel foglalkoznak, s akkor még nem beszéltünk arról, hogy az üvegházakban palántanevelésre és másodlagos tevékenységként dísznövények szaporítására is van még energiájuk. Hely híján itt zárjuk is le a felsorolást, s emlékezzünk meg arról is, hogy Komáromi Zsolt kertész irányításával mostanság az otthon tizenkét lakója biokertészkedik.

Mint Varga Annamária elmondta, a megtermelt javakat ugyanők az őriszentpéteri termelői piacon árusítják, de saját bio-zöldség és kézműves pavilonjukat is sokan látogatják, több vevő számára pedig kiszállítást vállalnak. Varga Annamáriától azt is megtudtuk, hogy az állammal keretszerződést kötöttek a megváltozott munkaképességű lakók foglalkoztatására.

Ennek alapján évente pályáznak a következő évi forrásokra, s ebből bizony adódnak (mondjuk így) bizonytalanságok. És a csökkenő forrásból az is következik, hogy elavult eszköz- és gépparkjukat csak módjával tudják modernizálni. Mostanság például azon törik a fejüket, hogy miként is tudnának traktort venni. Amiről az otthonnal kapcsolatban még szólni kell: a lakók közül különböző tevékenységek során jelenleg 51-nek tudnak munkát biztosítani, ez a szám azonban 80 felett is lehetne, legalábbis, ha lenne rá forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!