Hírek

2013.04.22. 15:49

Védőoltás: pro és kontra

Szombathely - Olvasóink hívták fel a figyelmünket arra, hogy környezetükben egyre több kisgyermek betegszik meg rotavírussal. Az édesanyák közül van, aki pártolja, más pedig teljesen elutasítja a vírus elleni vakcinát, amely az egyik legdrágább védőoltás.

Tímár Anna

A rotavírus-fertőzés a leggyakoribb  napokig tartó  hasmenést, hányást, lázat okozó betegség az öt  év alatti korosztály körében.

Sok édesanyának  dilemmát okoz, hogy beadassa-e a nem kötelező, de a házi gyermekorvosnál kérhető  védőoltást. A vírus veszélyeiről levélben tájékoztatják a pár hetes, pár hónapos gyermek édesanyját, aki ezáltal tisztában van azzal, hogy a betegség mennyire legyengítheti gyermeke szervezetét, ami miatt a kicsi kórházba, és akár az intenzív osztályra  is kerülhet.  A védőoltást hathónapos kor alatt kell beadatni, két részletben. Azonban az első és az ismétlő oltás között négy hét szünetet kell tartani. Az országban a  rotavírus elleni oltás az egyik legdrágább védőoltás.

- Nem gyakran keresik az édesanyák a receptköteles védőoltást - mondja érdeklődésünkre dr. Dudus Károly Balázs szakgyógyszerész, aki egyben az egyik patika vezetője. - A szájon át adható vakcina az egyik legdrágább védőoltás. Amiatt is, mert nem támogatott, szabadáras készítményről van szól. A gyógyszertárak átlagosan 18 ezer forintért adják - jelenti ki.

Germán Andrea szakasszisztens  mutatja a rotavírus elleni védőoltást  az egyik szombathelyi patikában. Fotó: Benkő Sándor

De mivel kettő kell a  készítményből, így egy gyermek esetében a védőoltás 36 ezer forintba kerül. Ikreknél már 72 ezer forintot kell fizetni.

Az utcán tolja négyhónapos tündéri Sára kislányát Horváth Imola.

- Én biztos, hogy nem oltatok rotavírus ellen. Egyetlen védőoltást adatok be, az pedig a tüdőgyulladás elleni. Sajnos azon Kornél fiam átesett. Nem gondolom, hogy rotavírus ellen oltatnom kellene, bár most  pont időben lenne, hiszen  a kislányom nincs féléves.  Nem hiszem, hogy  a gyermekem szervezetébe legyengített vírusokat kellene küldenem. Emellett tudni lehet, hogy ez az egyik legdrágább védőoltás - jegyzi meg az édesanya.

Nagy Pálné, Kati megbánta, hogy idejében nem oltatta be gyermekét.

- Még csak ne is említse előttem senki sem a rotavírust - kezd bele az édesanya. - A nagylányomnak  nem adattuk be a védőoltást, s el is kapta a vírust. A hasmenés és a hányás legyengítette a szervezetét, és gondot okozott, hogy lányom nem akart inni. Így kórházba kerültünk. Nem kívánom senkinek sem azt az időszakot. Az édesapja éjjel, én pedig nappal, felváltva őriztük beteg gyerekünket az ágya mellett. A gyermekem akkor másfél éves volt, és nagyon nehéz volt megértetni vele, hogy az infúzió miatt nem szabad mozognia. Akkor a férjemmel együtt  megbeszéltük, hogyha lesz még gyermekünk, biztosan az lesz az első, hogy beoltatjuk rotavírus ellen.

Világviszonylatban a rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. Az országos statisztikák alapján 30 fertőzött gyermekből egy kórházba kerül. A betegség lefolyása gyermekenként változó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!