Hírek

2013.05.29. 15:31

Jól szerepelt a vasi csapat a Ladikon

Tizenöt csapat versengett hétfőn és kedden Pécsett, a Ladik médiavetélkedő országos döntőjében.

Nagy Ildikó

Vas megyét a csepregi általános iskola diákjai képviselték, akik a pontjaik alapján ötödikek lettek volna, a zsűri döntése alapján azonban ők is negyedikek lettek. A Pannon Lapok Társasága, az Axel Springer és az Inform Média az idén is meghirdette a Lapot a diákoknak (Ladik) médiavetélkedőt.

Vas megyében kilenc csapat jelentkezett a megmérettetésre, az első írásos fordulóból hét, a másodikból öt  jutott tovább. Az  Agora Gyermekek Házában megrendezett versenyen a csepregi Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata győzött.  Hetyésy Katalin tanítványai - Dali Evelin, Klug Kata, Mészégető Dóra, Szabó Vivien,  Sztrókay Fanni - a Memories nevet választották - nem utolsósorban babonából, hiszen egy másik versenyen ezzel a csapatnévvel jól szerepeltek. 

A lányokkal hétfőn reggel indultunk el Pécsre, és a hosszú utazás alatt sok mindenre, például a sajtóműfajok vagy a lapkészítés egyes fázisainak alapos kivesézésére is jutott idő. Semmit nem bíztak a véletlenre, így aztán  az esetleges "mutogatós" (activity) feladatra is felkészültek. Egységes jeleket, mozdulatokat találtak ki  például arra, hogyan mutogatják el a média, a cikkírás vagy a glossza szavakat. (És mit ad Isten, a versenyen éppen a cikkírást kellett elmutogatniuk...)

 

A vasi csapat tagjai a bemutatkozó produkció előtt. Balról jobbra: Dali Evelin, Mészégető Dóra, Szabó Vivien, Klug Kata, Sztrókay Fanni (Fotó: Nagy Ildikó) 

Pécsett a szállodai szobák elfoglalása után a Zsolnay Kulturális Negyedben tett séta során a Gyugyi-gyűjteménnyel is megismerkedhettek a diákok, a planetáriumban pedig a bolygókkal és a csillagokkal "barátkozhattak". Vacsora után aztán mindenki magára öltötte a jelmezét: minden csapat öt percet kapott a bemutatkozásra.

 



A csepregiek zenés-táncos produkciójuk során otthonkába bújt Vas Népe olvasókból country táncos újságírókká alakultak - műsorukkal nagy sikert arattak.A versenyzők házi feladatot is kaptak éjszakára: 15 megye napilapját kellett figyelmesen átolvasniuk, úgy, hogy tudták: a másnapi vetélkedőn visszakérdeznek az újságokban szereplő információkra.

Kati néni éjfélig együtt készült a lányokkal, reggel azonban - a többi felkészítő tanárral együtt - csak a terem sarkából figyelhette csapatát. A csepregiek 63 pontot szereztek, ezzel az ötödik helyen végeztek volna, ám a szervezők úgy döntöttek, 12 negyedik helyet osztanak ki. Így  bár lecsúsztak a dobogóról - büszkén indulhattak haza.



Flash mob és sportoldal

A vetélkedőn nyolc feladatot kellett megoldaniuk a csapatoknak. Meg kellett szerkeszteniük például egy sportoldalt, a megadott szavakból apróhirdetést kellett írni, papírdarabokból össze kellett rakni három képet, és az egyikhez egy hírt is kellett írni. A rádiózás is terítékre került a versenyen: egy megyei napilap rendezvényéhez kapcsolódóan egy harminc másodperces szpot-szöveget kellett írni - és persze megfelelően elő is kellett adni. A csepregi csapat a Vas Népe flash mob reklámszövegével rukkolt elő. Az activity visszatérő feladat a Ladik versenyeken, a vasiaknak a remittenda szó elmutogatásával-  és kitalálásával - meggyűlt a bajuk. A cikkírás elmutogatásához viszont két másodperc is elég volt. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!