Hírek

2013.05.16. 16:13

Osztrák gumiszervízeket fosztogattak, lebukott a magyar bűnbanda

Jennersdorf - Tizenegy tagú magyar bűnbanda került már részben rács mögé Ausztriában. Szervízeket, gumi-és abroncsforgalmazókat fosztogattak. A kár 480 ezer euró.

Kozma Gábor

Csütörtökön a jennersdorfi (Gyanafalva) járási rendőrparancsnokságon tájékoztattak a sümegi illetőségű bűnbanda viselt dolgairól. A magyar rendőrséget Vas megye, jelesül Gábriel Gábor alezredes és dr. Kazmar Enikő szóvívő képviselte. A  vasi  és a győr-moson-soproni rendőrök egyébként jelentősen segítették az Ausztriában elkövetett bűncselekmények felderítését. Erről már Kurt Schuller rendőrparancsnok tájékoztatta a jelenlévő újságírókat. Megemlítve: a járás biztonságos, kevés a bűncselekmény. A magyar bűnbanda megjelenése azonban módosított az arányokon,  hiszen 17 esetben loptak el nagyértékű gumiabroncsokat és tartozékokat. De nemcsak Burgenlandban, hanem a szomszédos Stájerországban és Alsó, valamint Felső-Ausztriában.

- Igyekeztek a határ közelében maradni, hogy legyen elég idejük hazatérni az ellenőrzések előtt - ezt már az ügy osztrák nyomozója, Wolfgang Holzmann mondta, aki részletesen beszámolt a történtekről. - A sümegi banda három részre oszlott, a klasszikus modell szerint. Az első csoport felderített, figyelte a rendőrség mozgását, a második  elkövette  a bűncselekményt. A harmadik pedig Magyarországra juttatta az ellopott  abroncsokat és a nagyértékű felniket.

- A kár egy része,  80 ezer euró értékben megtérült, hála a kiváló együttműködésnek - mondta el Werner Fasching vezérőrnagy. - Jó példa  ez az együtműködésre.  Elmondhatom, a schengeni határnyitás óta nem igazolódtak azok a félelmek, miszerint robbanásszerűen nő majd a bűnözés.

Gábriel Gábor két közrendőr, jelesül Szaller Róbert és Böhm Ferenc nevét említette, akik egy rutinellenőrzés során, magyar  területen lebuktatták a bűnbanda néhány tagját. Innét göngyölítették aztán fel a  veszélyes bűncselekménysorozatot. Öten még ítéletre várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!