Hírek

2013.06.11. 08:47

Mégsem altatják el a "gyilkos" szamarakat

Magyarszecsőd - Mégsem altatják el a gyilkos szamarakat, elviszi őket egy állatvédő alapítvány. Amint ismeretes májusban holtan találtak egy idős férfit egy tanyán, akinek a testén számos szamárharapás nyom volt. De még mindig nincs igazságügyi orvos szakértői vélemény, mi is volt a halál oka.

Merklin Tímea

- Nagy volt az érdeklődés először a sajtó, majd az állatvédők részéről a magyarszecsődi szamarak iránt. Több állatvédő szervezet jelentkezett be értük, hogy ne altassák el őket, vállalják a tartásukat. Egy budapesti alapítványt választottunk - tudjuk meg dr. Lantos Zoltán körmendi járási főállatorvostól.

Fotó: Kiss Teodóra

- Kapnak majd ló-útlevelet, egyedileg megjelölve, hogy utazni tudjanak, a budapesti lótenyésztési felügyelőség vasi képviselője terjeszti fel az anyagot. De még meg kell várni a véreredményeket is. Három-négy hét múlva készülnek el a dokumentumok, addig a szamarak itt maradnak. Az alapítvány a szállítási költségeket is vállalta. Hogy miért kap ló-útlevelet a szamár, arra a főállatorvos azt mondja tréfálva: „ló nincs, szamár is jó” alapon, de komolyra fordítva a szót: azért, mert a szamárnak nincs külön útlevél, viszont ő is páratlan ujjú patás.

- Valószínűleg veszélyesnek kell majd nyilvánítani őket, de még meg kell várni az igazságügyi orvos szakértő véleményét arról, hogy mi volt az elhunyt halálának az oka. Ez a budapesti alapítvány, amelyik elviszi a szamarakat, vállalta a veszélyes állatok tartását is, ismerik a jogszabályokat, van tapasztalatuk, tartanak valami majomfélét is, ami szintén veszélyes. Ezért is esett rájuk a választás, mert tudják, hogyan kell tartani a veszélyes állatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!