Hírek

2013.06.28. 13:47

Országos verseny tudorkája

Németh Bálint 10. osztályos tanuló, a Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium diákja minden kategóriában első helyen végzett, és ezzel megnyerte az országos 37. Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Versenyt Mosonmagyaróváron.

Merklin Tímea

Németh Bálint, a Bolyai gimnázium  tanulója a  Szombathely város   legjobb diákjait jutalmazó ünnepén.  Kockás sikló a Balatonban, a kép szerepelni fog a Frei Café kiállításán, A Jégbezárt világ a Természettudományi Múzeumban (Fotók:  Benkő Sándor, Németh Bálint)

A természettudományban elmélyült fiú kisgyerek kora óta foglalkozik állatokkal, növényekkel, fotózással. Szabadidejében szívesen olvas biológiai tárgyú, környezetvédelemmel, természetismerettel foglalkozó cikkeket. A felkészülés számára örömteli erőfesztítés volt. Biológiatanára, Baranyai József azt mondta, hogy ha valamiért nem mehetett volna erre a versenyre, olyan lett volna neki, mintha a halat kivennék a vízből.

Az iskolai fordulót januárban rendezték, a megyei fordulót áprilisban. Évfolyamonként két tanuló juthatott be a júniusi országos döntőbe.

- A felkészüléshez a Természetbúvár, valamint az Élet és Tudomány folyóiratok megjelölt cikkeit kellett elolvasni. Nagyon tetszett például az angolnák szaporodásáról szóló cikk, mert az ívásuk mikéntje egy eddig megfejtetlen rejtély. Az óceáni áramlatokkal körülvett Sargasso-tengerből úsznak el Európa partjaihoz, onnan folyók közvetítésével jutnak beljebb. Itt fejlődnek ki az ivarszerveik, és akkor visszatérnek a Sargasso-tengerbe, mert csak ott szaporodnak  - meséli a fiatalember.

- A versenyre ökológiai címszavakat is meg kellett tanulni, például azt, hogy mi az az aggregáció. Szó szerint összetömörülést jelent, ahogy a pitypang szélfútta kaszattermése meggyűlik valahol, vagy ahogy a dögbogarak összegyűlnek egy tetemen. De aggregáció a zebrák és struccok együtt legelészése is; mindkét faj állít egy őrszemet, akik jelzik, ha ellenség közeleg, és a két csapat együtt elmenekül.

Nem kevés időt kellett szánni négyszáz faj nevének megtanulására  magyarul és latinul , és fel kellett tudni őket ismerni képről.

A biológia tanárommal, Baranyai Józseffel nézegettük a képeket, hogy majd fel tudjam ismerni őket. December óta készültünk a versenyre, nagyon sokat köszönhetek neki. A latin kifejezések megtanulásában az édesanyám segített otthon.

Az országos versenyre egy kiselőadást is kellett készíteni egy a diák környezetében található problémáról, saját kutatás alapján. Németh Bálint arról készített egy képes összeállítást (saját fotókkal), hogy a nagy éjjeli pávaszemet ki tudja-e szorítani az invazív elterjedésű, Japánból betelepített tölgy-pávaszem? Erre is ő kapta a versenyen a legtöbb pontot, és majd meg is fog jelenni a Természetbúvár folyóirat valamelyik számában.

- Nagyon izgultam, hogy bejutok-e a szóbeli döntőbe, és nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy az enyém lett a legjobb kiselőadás, a legjobb teszt és a legjobb fajismeret. Háromszoros első helyen jutottam tovább. A szóbelin Kitaibel Pál botanikus élete volt a téma, a növényhatározásnál a fehér mécsvirágot  a melandrium albumot  kaptam. Volt rendszertani besorolás, cikkismertetés. Itt majdnem maximális pontot kaptam. Végig vezettem, egyszer sem került elém senki, ez a rajt-cél győzelem  mondja a fiatalember, akire a családja és a tanára is nagyon-nagyon büszke.

A Bolyai gimnáziumban nemrégiben bemutatott fotókiállítását most meghívták a Café Freibe. Az év természetfotósa országos pályázaton ifjúsági kategóriában indult a Csónakázótónál készült Jégbezárt világ című képével  már megkapta az értesítést, hogy a legjobbak között van, a fotóját ki fogják állítani a Természettudományi Múzeumban és megjelentetik egy országos albumban. (Ez a kép már a pécsi országos középiskolai fotókiállításon is szerepelt.)

A zseniális fotó egy családi kirándulás alkalmával született; madarakat mentek nézni öccsével és édesanyjával a Csótóhoz, amikor Bálint észrevette a víz fölé lógó fűzfaágakon a  jéggolyókat. Nem csak a  bennük mutatkozó  világot akarta megmutatni, hanem mindjárt a csodálatos természeti kompozíció tóban való tükröződését is.

A rendkívül tehetséges fiatalember  képei a Halló, Szombathely! internetes oldalon is rendszeresen szerepelnek. Nyolc diák teszi mozgalmassá ezt a portált, rendezvényeket látogatnak ajándékba kapott belépőkkel  - csak képek címmel, semmi szöveg alapon -, hárman szervezik a munkákat, öten fotóznak. A mai kor intenzív  vizuális kultúráját is jellemzi, hogy  kortárs  fiatalok szívesen tájékozódnak fotókról, követik ezeket a „képes elbeszéléseket”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!