Hírek

2013.06.12. 16:01

Segítő kezek - A 80 év felettiek önálló életvitele a cél

Szombathely - Segítő kezek címmel mintaprojektet mutattak be szerdán a Pálos Károly központban. A program célja: a 80 év felettiek önálló életvitelét minél tovább fenntartani.

Németh Adél

A rendezvényen megjelent a program elindítója, Jeneiné dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos, az V. kerület alpolgármestere is. Tájékoztatott arról, hogy a program gondolata másfél évvel ezelőtt fogalmazódott meg. Ekkor nagyon nagy hó volt a fővárosban, s segítő kezet kívántak nyújtani a kerület 80 év feletti lakosainak. Kiderült, hogy negyedüket nem tudják elérni. A miniszteri biztos kiemelte, hogy ezen változtatni szerettek volna. Emellett hangsúlyozta: a 80 év felettiek gondozása ma már társadalmi problémává vált.

A program célja, hogy minél hosszabb ideig fenntartsák az idős emberek önálló életvitelét az otthonukban. Ismertette: a mintaprojektnek az V. kerület és Kisvárda, mint kisváros volt a része.

Jeneiné dr. Rubovszky Csilla megjegyezte: szerettek volna egy kiváló szociális ellátottságú megyei jogú várost is bevonni a kezdeményezésbe, s mint mondta: ezért kereste meg Puskás Tivadar polgármestert.

Szólt arról, hogy a program részeként felkeresik a 80 év feletti idős embereket, s felmérik a szociális gondozáson kívüli közösségi igényeiket. Eddig kértek  már gyógytornát, s láthatóan az idős emberek szeretnének sétálni, beszélgeti, felolvastatni, emellett felmerült a közös főzés gondolata is. Ennek megvalósítására országosan 6 ezer közfoglalkoztatottat képeznek, s a teljes programra 7,2 milliárd forint forrás áll a rendelkezésükre.

Mint azt a miniszteri biztos elmondta, a kerület, a kisváros és a nagyváros, mint Szombathely idős embereinek igényét most mérik fel, s tapasztalataikat az országos program részeként kamatoztatják.

A rendezvényen megjelent Szakály Gábor tanácsnok, a szociális és családügyi bizottság elnöke.

A mintaprojekt eddigi tapasztalatairól Kulcsár Lászlóné, a Pálos intézmény vezetője, s Hende Tamásné projektmenedzser beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!