Hírek

2013.06.07. 16:38

Vannak gondok, de nem itt

Cigányozásra szolgált ürügyül, hogy Szombathely szociális városrehabilitácós pályázata keretén belül felújíthatja egy meglehetősen lerobbant, több mint harmincéves, ötvenkét lakásos társasházát.

Kupi Györgyi

Az egyébként örvendetes hír több mint furcsa megvilágításba került Balassa Péter jobbikos képviselő sajtóközleményében: gyakorlatilag a ház összes lakóját lebűnözőzte, a házat a város csikágójaként említette, az itt élőket azzal vádolta, hogy a lakásokat szétlopták, lerombolták, a környéket pedig terrorizálják, mindezt összefüggésbe hozta az itt élők etnikai hovatartozásával.  

A városi közgyűlés minden frakciója elutasította Balassa mondandóját is, annak tartalmát rasszistának minősítve. Szakály Gábor tanácsnok, a szociális bizottság fideszes elnöke a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: Ez nem úgy működik, ha valahol gond van, felvonul a Magyar Gárda és kidobálja a bőröndöket az ablakon.  

Az LMP-s Horváth Zoltán pedig bejárást szervezett a házba.   Gondok valóban vannak,  ezt sorolták is a lakók, akik Horváth Zoltán társaságában fogadták a vendégeket. - Ha itt probléma van, az olyan, amit a Szovának kellene megoldani -  kezdi Fenyvesi Sándorné  Mállik a gang födéméről a vakolat, a betonvas rozsdás, a korlát ugyancsak, több lakás vizesedik, a nyílászárók elavultak  mondja az asszony, aki megjegyzi, ő itt most kisebbségiként szólalt meg. Értsük ezt úgy, hogy a lakók többségével ellentétben ő nem roma. De itt nincs rasszizmus -  szögezi le. 

- Három-négy családdal van probléma, de az ő lakásuk is rendben van, akárcsak a többieké -  mondja kalauzunk, Sárközi Zoltán, a megyeszerte ismert hegedűs fia, egy budapesti nagy cég helyi kirendeltségének vezetője.  Átlagos állapotú otthonokat látunk, a lakók invitációjára. Az összképen az imitt-amott látható penészfoltok rontanak. Van, aki többet fordít a lakására, mint például Nemes Zsuzsa, aki még az előszobát is kicsempézte, van, aki csak a legszükségesebbekre - amire a bérleti szerződés kötelezi - költ, mint például Fenyvesiné, azért, mert vele mindig csak egy évre köt szerződést a Szova.

 

Sárközi Antal és fia, Zoltán visszautasítják a vádakat (Fotó: Szendi Péter)



A legtöbben  már évek óta itt élnek,  akik költöznek, azok sem a többiek miatt, hanem mert sok a rezsi - ezt már Holdosi Józsefné mondja. Előkerülnek a számlák: húsz-harmincezer forintot fizetnek a villanyért, ebben a bojler is benne van, ekörül van a gáz is, mert a nyílászárók rosszak, a lakbér harmincöt, ehhez az önkormányzat ad támogatást a rászorulóknak. Szemétszállítás, vízdíj, egyéb szokásos fizetnivalók, van, akinek százezer forintra rúg a kiadása negyvennégy négyzetméterre.  

Húsz lakás üres,  két lakás lakhatatlan az épületben,  mondják a lakók. Az egyik a tetőről ázik, a másik egy földszinti alulról. Vannak olyan lakások, amelyek tényleg nincsenek jó állapotban, de van, amelyik például sportolóknak volt kiadva.

Holdosiné kijelenti, a környékbeli szórakozóhelyről jönnek ide be a drogosok meg a részegek, azok piszkítanak az udvarra, aztán ráfogják a cigányságra.  Az egész ügy, az, hogy mi, újságírók egyáltalán ott jártunk, nagyon faramuci. Felmerül köztünk, hogy most mi, ha a lakók álláspontját és azt amit láttunk - és ami köszönőviszonyban sincs Balassa közleményével  közreadjuk, akkor vajon beálltunk-e a cigányozásba?

A kérdésre nem találjuk a választ. Talán nincs is jó válasz.  Egy-két ténybeli tévedést, csúsztatást azért nem árt helyretenni. Balassa Péter közleményét sokan úgy értették, mintha a ház felújítására szánt pénzt a cigányokra költené a város. (Vannak, akik már azt is kiszámolták, lakásonként mennyit.) Az ingatlan az önkormányzat tulajdona, így a város a saját vagyonát őrzi ezzel a felújítással, ami igencsak időszerű. A lakásokat nem újítják fel, azok karbantartása továbbra is a lakók dolga lesz, a pályázati pénzből a külső homlokzatot, szigetelést újítják fel, és a nyílászárókat cserélik ki.

 

Holdosi Józsefné (jobbról) mutatja: onnan hullanak a betondarabok (Fotó: Szendi Péter)



Szombathelyen ma már a legtöbb önkormányzati bérlakást úgy adják ki, hogy azt a bérlő újítja fel a saját pénzén, ezt az összeget később lelakhatja.  Elhangzott az is, hogy ez a város csikágója. Erről valószínűleg nem tudnak azok, akik beállnak a ház udvarára igencsak drága autóikkal, rendszeresen, hogy megússzák a parkolódíjat. 

Azt a lakók sem mondják, hogy minden tökéletesen rendben lenne, ne lenne viselkedési vagy egyéb probléma a házban (a garázsban "rosszvasazók" például telerakják a kukákat.) De - mint azt Czeglédy Csaba szocialista frakcióvezető megjegyzi - nincs több probléma itt sem, mint ami a város bármelyik soklakásos házában lehet. Hogy ez valóban így van-e, arról a polgármesteri hivatalban érdeklődtünk. Azon a zöld számon, amelyet Balassa Péter javaslatára hoztak létre, és amelyen a Szovához bárki név nélkül bejelentheti, ha önkormányzati lakásban élő zavarja a szomszédait, ebből az utcából - mint azt a polgármesteri hivatalban megtudtuk  - három bejelentés érkezett, abból kettő ugyanazon személy miatt, aki nem szedte össze a kutyapiszkot az ebe után.

 


A pályázat szociális célú rehabilitációt szolgál, a célja éppen az, hogy hátrányos helyzetű csoportok életkörülményeit javítsák.  A város tehát éppen annak köszönheti, hogy ezt az épületet külső forrásból fel tudja újítani, hogy  ezen a környék olyan, amilyen. Enélkül egyébként a körforgalom sem épülhetne meg, a református templomnak is jut a pályázat négyszázmilliós keretéből pár tízmillió, az evangélikusra is, az építkezésen pedig tartós munkanélkülieket is foglalkoztatnak, szociális, kulturális, közösségi szolgáltatásokat is működtet majd itt város.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!