Hírek

2013.07.02. 14:17

A gázcégek fizetnek

Megváltoztatták a sok vitát kiváltó NIM-rendeletet, közismertebb nevén a gázfelülvizsgálati jogszabályt. A kormány hétfőn döntött erről.

Kozma Gábor

Megváltoztatták azt a jogszabályt, amely intézkedik a gázkészülékek, berendezések és kapcsolódó vezetékek felülvizsgálatáról. Mint ismert, a szakminisztérium rendeletét számos bírálat érte, nem is ok nélkül. Jónéhányan visszaéltek a helyzettel, riogatták a lakókat, mi több, költséges átalakításokat helyeztek kilátásba.

A felülvizsgálati díj körül is anomáliák alakultak ki, hiszen e termék már-már önjáróvá vált. Ennek most, legalább is a rendelet szerint vége, mert a jövőben a lakossági gázkészülékek, műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja. A fogyasztónak a szolgáltatónál kell bejelentenie, ha olyan készüléket üzemeltet, amely felülvizsgálatra szorul.

A Nemzetgazdasági Minisztérium döntése többek szerint nehéz helyzetbe hozza a szolgáltatókat. A rendelet értelmezése körül máris akad bizonytalanság, hiszen az egyik országos napilap szerint a gázkészülékek cseréjének költsége is a szolgáltatót terheli majd.

Az ezzel kapcsolatos kérdésünkre mi sem kaptunk egyértelmű választ. Számolni lehet azzal is, mint pár napja Csepelen, hogy a felülvizsgálat miatt a gázt időlegesen lekapcsolják. Szombathelyen számítások szerint több ezer embert érinthet a felülvizsgálat, anyagilag is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!