Hírek

2013.07.05. 15:27

Aratási veszélyek

Szombathely - A nyári betakarítási munkák során is kiemelt figyelmet kell fordítani a szabályok betartására, hiszen tűzveszélyes tevékenységről lévén szó, egy apró figyelmetlenségből könnyen tűz is keletkezhet.

Bajdó Bettina

A betakarítási munkálatokban résztvevő erőgépek tűzvédelmére, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályokat az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza - tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstól, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. Hozzátette, hogy az aratás tűzvédelmi szabályairól szólva fontos kiemelni, hogy az aratást lehetőleg közút vagy vasútvonal mentén kell először elvégezni, és ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani. Kiemelte azt is, hogy az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert, és a szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket. Kiemelten fontos az is, hogy a dohányzás veszélyeit a betakarítási munkálatok közben is szem előtt kell tartani, hiszen egy rosszul eloltott cigaretta, vagy egy aprócska parázs miatt hatalmas területek válhatnak a lángok martalékává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!