Hírek

2013.07.05. 19:31

Elnémult a Rádió Szombathely

Szombathely - Elbúcsúzott hallgatóitól a 97.1 Rádió Szombathely. Szombaton egész nap kívánságműsorral kedveskedtek a hallgatóknak. A búcsú okairól Pálfalvi Gábort, a Rádió Szombathely ex-ügyvezető és program igazgatóját faggattuk.

Bajdó Bettina

A hazai rádiózásban igazi sikersorozattal büszkélkedhet a 97.1 Rádió Szombathely, amely hosszú évek óta az ország leghallgatottabb helyi adója. A Szombathelyen és Vas megyében egyaránt népszerű rádió 2002. augusztus 16-án, megszólalása pillanatában médiatörténelmet írt, hiszen a megyében korábban nem szólt még ultra rövidhullámú frekvencián napi 24 órában helyi rádió. A hallgatók között és a rádiós szakmában is komoly elismerést elért műsorszolgáltató frekvencia engedélye ugyan néhány hónap múlva jár le, ám eldőlt, hogy idő előtt elnémul a hallgatottsági csúcsokat is halmozó rádió.

A médiahivatal lépése a szakma képviselőit is megdöbbentette, melynek hátteréről, a hazai rádiózásról, a Rádió Szombathely több mint egy évtizedes sikereiről, a vasi kötödésről, sportvezetői, írói munkájáról, valamint további terveiről faggattuk Pálfalvi Gábort, aki évtizedek óta a hazai rádiózás elismert szaktekintélye. Csaknem tíz éve a Helyi Rádiók Országos Egyesülete elnökségének is tagja, nemrég pedig a hazai kommunikációs szakma legjobbjának választották és Golden-Brain díjjal tüntették ki.

– Alapos a zűrzavar az országban a helyi rádiós palettán. Ez alól nem kivétel Szombathely sem, ahol jelenleg három ilyen rádió működik. Az egyik első fokon pert veszített a médiahatósággal szemben, a másik rövid idő alatt hihetetlen mértékű adósságot halmozott fel, így akár mindkettő jövője bizonytalan is lehet. A harmadik, a Rádió Szombathely viszont 2002 óta stabil lábakon áll és szakmailag is valóságos „minta adónak" számít a hazai rádiózásban. A médiahivatal döntésével, mégis utóbbit igyekszik „elhallgattatni".

– Gyakorlatilag tizenkét év után lejár egy helyi rádió hatósági szerződése, és a döntéshozók nem tették lehetővé, hogy a Rádió Szombathely ezen a frekvencián folytathassa tevékenyégét. Ennek megfelelően fogalmazták meg a pályázati feltételeket, így a jövőben a 97.1-en közösségi jellegű rádió szólhat . Tény, a pályázat elnyerésekor nem garantálták, hogy ez a rádió tizenkét év után is műsort sugározhat, de az is igaz, hogy a helyi rádiók többsége tizenkét év után is sikeresen pályázhatott a folytatásra. A médiatanács döntésének valós okát lehet találgatni, de a befektetők ezzel nem kívánnak foglalkozni. Tudomásul vették a döntést, de a történtek után senki nem gondolhatta komolyan, hogy a mai gazdasági helyzetben a menedzsment az utolsó percig küzd majd a rádió működtetéséért.

Pálfalvi Gábor szerint nem kell szégyellni, hogy egy évtizeden át segítették és elviselhetőbbé tették az itt élő emberek mindennapjait. Fotó: Bajdó Bettina

– A hallgatók ragaszkodnak a Rádió Szombathelyhez, és ki is fejezték, hogy mennyire csalódottak.

– Az elmúlt napokban magam is jócskán meglepődtem a reakciókat tapasztalva. Levelek, e-mailek, sms -ek, telefonok érkeznek a szerkesztőségbe, és a lokálpatrióta szombathelyi, vasi hallgatók mélységes felháborodásukat fejezik ki, amiért a hatóság megfosztja őket kedvenc rádiójuktól. Nem könnyű elmagyarázni a bizonytalanságot, de biztos vagyok benne, hogy az utánunk érkező rádiót is gyorsan megszeretik majd a szombathelyiek.

- Egy ideje rádiósként a reklám, marketing szakmában jó nevű cégek tanácsadója. A mai gazdasági helyzetben van létjogosultsága ennyi helyi rádiónak?

– Régóta nincs. Ennyi helyi adót nem tart el a piac. Néhány éve még több mint százötven helyi és mintegy ötven kisközösségi rádió sugárzott műsort az országban. Ma száznál is kevesebb a kifejezetten helyi adók száma. A legsúlyosabb gond a reklámbevételek drasztikus mélyrepülése. Ezért a legtöbben napi megélhetési gondokkal küzdenek. Már a multinacionális cégek zöme is csupán a hat évvel ezelőtti összegek egy tizedét költi rádió reklámra, vagy nem is hirdet. Régen eltűntek a piacról a jelentős bevételeket biztosító autókereskedők, építőipari vállalkozók, bankok. A fénykorban három-négy országos ügynökség versengett a helyi rádiók reklámidejéért, ma egy próbálkozik, eseti sikerekkel. Közben a helyi piacokon megalázó másodpercárakkal számolnak. Van olyan megyeszékhely, ez alól Szombathely sem kivétel, ahol már tíz -húsz forintért is reklámidőt kínálnak. Az állami cégek pedig szinte kivétel nélkül az országos közszolgálati és kereskedelmi rádiókban hirdetnek.

– Csak a reklámpiac zsugorodásával magyarázható a rádiók bukása?

– A többség meggondolatlanul, üzleti tervek hiányában vágott, vág neki ma is a rádiózásnak, és gyorsan hiteltelenné válik. Más területen hiába sikeres egy üzletember, a rádiós piacon speciális ismeretek híján mégis sokan elvéreznek. Ráadásul egyre kevesebben érkeznek a szakmából, így nívótlan műsorok is rombolják a rádiózás nimbuszát.

– Már a médiahatóság döntése előtt is fontolgatták, hogy megválnak a rádiótól, vagy beszüntetik a sugárzás?

–Elsősorban üzleti és nem érzelmi, legkevésbé politikai érdekek oldaláról közelítettük meg a kereskedelmi rádiózást, hiszen ez is egy vállalkozás, aminek a működtetése jelentős pénzbefektetést igényel. Voltak igazán remek gazdasági éveink, amiért érdemes volt kockáztatni. Ilyet az utánunk érkező rádiók már nem tapasztalhattak, és hosszú éveken át nem is érzékelhetnek, hiszen 2008 óta mélyrepülésben van a rádiós reklámpiac. Három éve meg egyenesen haldoklik. Sokan már a havi kiadásaikat sem tudják fedezni. Bár mi igyekeztünk költségtakarékosan gazdálkodni, soha senkinek nem tartoztunk, de a folyamatot látva, értelmetlennek láttuk szembe menni a tényekkel. Lehet, hogy a médiatanács döntése sorsszerű volt, így időben határozhattunk arról, hogy ilyen gazdasági környezetben nem szabad tovább kockáztatni. De azt is be kell vallani, hogy szakmailag sem láttunk már továbblépési lehetőséget a helyi rádiózásban.

– Több mint egy évtizeden át remekül menedzselte a Rádió Szombathelyt. Kijelenhetjük, hogy minden tekintetben a legjobbkor „szálltak ki" a helyi rádiózásból?

– Üzleti szempontból feltétlenül. Az is tény, hogy a mai állapotokhoz a szakmának kevés köze van, ez már nem az a rádiózás, amiért 2002 -ben lelkesedtünk. A jövő sem tűnik fényesnek, a digitális átállással Szombathelyen hat -nyolc helyi rádió is sugározhat majd műsort.

– Ha elhallgat a 97.1 Rádió Szombathely két helyi kereskedelmi rádió marad a megyeszékhelyen. Mi várhat rájuk?

– Nyílt titok, hogy mindkettő mögött egy-egy politikai párt képviselője áll, ezért sokan biztosra veszik, hogy a jövőben egymásnak „feszülnek", vélhetően a helyi reklámpiacért is. Ismerve a reklám blokkjaikban eddig elhangzott hirdetések mennyiségét, és a helyi vállalkozók pénzügyi helyzetét, kizárólag a reklámpiacról egyik sem tud megélni. Aki azt hiszi, hogy a Rádió Szombathely kiválásával nagyot szelhetnek a reklámtortából, az csalódhat. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az induláskor a pillanatnyi bevételért komolytalan összegűre csökkentették a reklám tarifáikat, amiket később már nem lehet megemelni. Ezzel magukat és a helyi piac további szereplőit is kínos helyzetbe hozták. Félő, hogy ez az árharc az egymás ellehetetlenítése érdekében tovább folytatódik. Tehát a további működésükhöz komoly önerőre lesz szükség. Hogy miből és megéri-e rengeteg pénzt kockáztatni, azt mindenki maga döntse el. De mindkét kereskedelmi rádió tulajdonosainak és munkatársainak azt kívánom, hogy legyenek hallgatottak, éljék át azt a sikersorozatot, ami a 97,1 Rádió Szombathely munkatársainak megadatott. Érezzék a helyi emberek ragaszkodását, szeretetét, azt a csodát, amit a mi kollégáink tizenegy éven át naponta megélhettek.

– Ön már korábban távozni akart a rádió éléről. Most felettébb felszabadultnak tűnik.

– Az is vagyok. Komoly kihívás és felelősség volt Vas megye első helyi kereskedelmi rádióját felépíteni, irányítani, a műsorokért, a munkatársakért felelni. Rokonaim, barátaim, ismerőseim élnek itt, de a tizenegy év alatt ebben a „darálóban" elfáradtam. És nem látok már kihívást a helyi rádiózásban. A Rádió Szombathely mindent elért, amit egy helyi rádió elérhet Magyarországon. „Besöpörte" az országos hallgatottsági csúcsokat, a vasi emberek szeretetét, megbecsülését, a régió vállalkozóinak bizalmát. Az mondják, ilyenkor a csúcson kell abbahagyni. Ezért egy ideje más kihívásokkal kacérkodom.

– Érzelmileg nem érinti meg, hogy az egyik napról a másikra „eltűnik" a helyi rádiós térképről egy olyan brand, egy értékes médium, amit rengeteg munkával építettek fel?

– Hazudnék, ha nemmel válaszolnék. Elsősorban a hűséges hallgatóinkat sajnálom, akik határtalan szeretettel vettek körül bennünket, és magukénak érezték ezt a rádiót. Az országban sehol nincsenek olyan lokálpatrióta emberek, mint Szombathelyen. Elsősorban ezzel magyarázható a 97.1 Rádió Szombathely töretlen sikere. A hallgatókhoz hasonlóan fáj, hogy búcsút kell venni azoktól a kollégáktól is, akik hosszú éveken át jóban, rosszban kitartottak. Köszönettel tartozunk nekik! De azoknak is, akik korábban hűtlenek lettek hozzánk és másutt keresték a boldogulásukat. Sajnálom, hogy legtöbbjük az új munkahelyén csalódni kényszerült. Aztán köszönet jár valamennyi üzleti partnerünknek, mert megbíztak bennünk, nélkülük sem működhetett volna a rádió. Nem utolsó sorban a helyi médiában dolgozó kollégáknak, akik zömével csaknem baráti kapcsolatot ápoltunk. Megtisztelő volt, hogy a patinás megyei lap kollektívája partnerként kezelt bennünket.

– A sport világában járatosak tudják, hogy ön több sikeres könyv szerzője. Két kötetét az UEFA és a FIFA elnöke is bekérte a nemzetközi szövetségek könyvtáraiba. Ezek után újabb kötet születhet, vagy a tanácsadói, szakértői feladatokra koncentrál?

–Szerencsére a bőség zavarával küzdök. A Magyar Rádió tudósítójaként az amerikai futball vb-ről hazatérve, Puhl Sándorról írtam a hatodik könyvemet. Akkor azt mondtam, ez volt az utolsó, de mostanság olyan témákkal szembesülök, amik esetében újra íráskényszert érzek. A kiadó arra vár, hogy aláírjuk a szerződést és munkához lássak. A minisztériumi megbízatást aligha egyeztethető a tanácsadói feladataimmal. Izgalmasnak ígérkezik viszont, hogy a jövőben a kaliforniai vállalkozásunk irányításában is nagyobb szerepet kell vállalnom. Az MLSZ-ben, ahol tizenkét éven át az utánpótlás bizottság alelnöke voltam, mostantól újra számítanak rám, egy kis teammal egy országos program kidolgozása és szakmai felügyelete várhat rám. Győrött pedig a régóta vajúdó sportmúzeum létrehozására kért fel a MOB elnöke. Úgyhogy pihenésre szerencsére ezután sem lesz sok időm.

Csak a szépekre emlékeztek

Szombaton nonstop búcsú adást sugároztak a hallgatóknak, és csak a szépre emlékeztek. Ahogy Pálfalvi Gábor fogalmazott, a saját részéről végleges búcsúról nem lehet szó, hiszen mindig sok szállal kötődött a városhoz, éveken át járt például a Haladás futballcsapatának mérkőzéseit közvetíteni. Király Gáborral kilenc éve együtt szervezik a Rádió Szombathely néven indult, majd Király Kupává átkeresztelt tornát, a héten is segít a lebonyolításában. Megtisztelő Jordán Tamás színház igazgató felkérése is, örömmel csatlakozik a Weöres Színház Asztaltársasághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!