Hírek

2013.07.18. 22:00

Fenntartható-e az urbanizáció?

Szombathely, Vaskeresztes - Fenntartható-e az urbanizáció, ez a témája a 46. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemnek, amelyhez pénteken kezdődően tervező tábor is kapcsolódik Vaskeresztesen.

Merklin Tímea

A tervezőtábor a Vas-hegy (Vaskeresztes és Felsőcsatár) szőlőhegyével és Vaskeresztes faluval foglalkozik. Feladat a szőlőhegy és a falu építészeti, táji, természeti, kerti jellegzetességeinek összegyűjtése és dokumentálása, a hagyományokra épülő korszerű lakó és pince-présház épületek tervezése, telek elrendezése (minimális tereprendezés, növénytelepítés), ajánlati kézikönyv összeállítása, fejlesztési javaslatok a falvak számára.

- Az első napon a résztvevők és a lakosság és a szakemberek együtt gondolkodva alakítják ki az elképzeléseiket, a második napon zajlik az adatgyűjtés. Programjukat csütörtökön mutatják be a nyári egyetemen, majd visszatérnek a táborba - tudtuk meg Simon Zoltántól, a nyári egyetem titkárától.

Az élet hagyományokra épül– szüreti felvonulás Vaskeresztesen. Fotó: Kiss Teodóra

Az egyetemi előadások a Martineum Felnőttképző Akadémián lesznek. Az agglomerációk jövője témán belül kiemelt a budapesti agglomeráció.

Az urbanisztikai nyári egyetem hivatalos megnyitóját a megyeháza dísztermében rendezik. A bevezető előadások arról szólnak, hogy ha előre akarunk lépni, vissza kell néznünk: mire törekedtek eleink, mit sikerült megvalósítaniuk. Ahhoz képest, hol állunk, merre haladunk, milyenek térségeink, tájaink, városkörnyékeink és településeink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!