Hírek

2013.07.29. 11:17

Horvátok tábora: Peruska Máriánál már huszadszor

Horvátzsidány - 20. alkalommal rendezik meg a gyerekek, fiatalok Peruska Mária táborát bent az erdőben, a kegyhelyen. Ez katolikus hitüket, horvát gyökereiket is erősíti.

Némethy Mária

A sátortábor áll, felállításán már vasárnap és hétfőn is dolgoztak fiatalok. Keddtől népesíti be 69, 10-25 év közötti fiatal, akik a zsidányiakon túl a környék horvát településeiről, Peresznyéről, Bezenyéről, Kópházáról, Undról, Szentpéterfáról és Kőszegről, Szombathelyről is érkeznek.

A tábort vasárnap kezdték el felállítani, de hétfőn is dolgozott még Bősze Jenő és Szabó Katalin (Fotó: Szendi Péter)

 

 

A hit évében a keresztény hit ébresztése, elmélyítése lesz az elsődleges célunk  mondta el Dumovits István   horvátzsidányi esperesplébános. A tábor ma 10 órakor szentmisével kezdődik. A  programok között  többször is szerepel két nyelvű (horvát, magyar) szentmise. Csütörtökön Kópházára kirándulnak majd  autóbusszal, ahol 15 év után újra az ottani búcsújáró templom ad otthont a  horvátok Máriacelli Vándor Máriájának. (A Szűzanya utazó szobrát 1973 óta Máriacellben minden évben egy másik  horvát egyházközségnek adják tovább az augusztusi közös zarándoklat végén.) Kópházán a kisebbségi horvát önkormányzat látja vendégül ebédre a tábor lakóit, akik délután átmennek a burgenlandi Deutschkreuzba fürödni.  Pénteken az újkéri plébános tart lelkigyakorlatot a táborban. Vasárnap 10 órától Havas Boldogasszonyt köszöntik az ünnepi szentmisén. Ez a horvátok egyik nagy Mária-ünnepe,  napja augusztus 5-én lesz.

Horváth Péter,   a horvátzsidányi művelődési ház vezetője szerint sokrétű szórakozásban is részük lesz a tábor lakóinak. Lesz éjszakai bátorságpróba,  számháború, méta- és kvízjáték is, két délelőtt kézművesség és különböző foglalkozásuk.

Pénteken tematikus horvát napot rendeznek. Ezen horvát táncokkal, népénekekkel, tamburazenével, népviselettel és nyelvi játékokkal ismerkedhetnek meg a Peruska Mária tábor lakói.

Bőséges a kínálat, unalomról szó sem lehet a vasárnapig tartó táborozás ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!