Hírek

2013.08.15. 22:00

A legkedveltebb Vas megyei fürdőhely (8.): Vasvár

Vasvár - Keressük a legkedveltebb Vas megyei fürdőhelyet. Nyolc településre látogattunk el, ahol megkértük a vendégeket, hogy kérdéseink alapján osztályozzák az adott helyet. A különdíj sorsa a Vas Népe online szavazásán dől el. Ezúttal Vasváron jártunk.

Merklin Tímea

Az egészségmegőrzésre és a prevencióra helyezik a hangsúlyt a vasvári fürdőn, ahol nem törekedtek az élményszolgáltatások kiépítésére, és ezután sem célja a működtető önkormányzatnak. A kút a városon kívül van, másfél-két kilométerről jön be a 80 Celsius fokos víz. Ezt hűtik vissza három medencében, vagyis mindháromban ugyanaz a kis só-koncentrációjú, nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos hévíz van, amelynek metakovasav összetevője is jelentékeny. További különlegessége az átlagosnál magasabb fluor-tartalom. A víz fürdő-kúrára és palackozásra is alkalmas az országos Közegészségügyi intézet által végzett ásványvíz-gyógyvíz vizsgálat eredménye szerint.

Az első „üldögélős" medence 10x20,8 méteres, 230 köbméternyi, 34-35 fokos víz van benne. A közelében álló óriás platánfa több mint száz éves. A 8x3 méteres gyerekpancsoló vize ugyanilyen meleg, és mindössze 20 centiméter mély. A 25x16 méteres, 1,7 méter mély sportmedencében is a hévízbe mártózhatunk, csak itt 25 Celsius fokosra van visszahűtve.

Polgár Csaba képzőművész, aki a feleségével Zsennyéből jár át rendszeresen Vasvárra fürödni, mert „gyönyörű ez a hely", háttérben a híres óriás platán fa.

Török Sándor úszómester.

A fürdő fő épülete. Fotók: Szendi Péter

Papp Márton, a fürdő megbízott vezetője elmondja azt is, hogy a napi forgalom 100 fő, hétvégén 120-130 ember érkezik. A vendégek fele helybeli, a másik fele Ausztriából, a határ mellől jön, sok a körmendi, vagy Körmend környékéről való. A fürdő hivatalosan délelőtt 10-től este hétig tart nyitva, kánikulában azonban – az igényekhez igazodva – ezt meghosszabbítják. A fürdő tisztaságára sosincs panasz, vízforgató rendszerrel folyamatosan tisztítják a medencéket. A terepet, a zöld növényzetet közmunka programban rendezik, a fűnyírás, a szemétszedés az alkalmazottak feladata.

E hét egyik fontos eseménye volt, hogy két alkalommal is itt fürdőztek a dévai Szent Ferenc Alapítvány, azaz Böjte Csaba pártfogoltjai, az a 20-22 gyerek négy felnőtt kísérővel, akik Nagymákfán táboroznak a turistaházban. A vendégek szívesen emlékeznek vissza a Szép Bence és társai kabaréműsorára – nemrégiben a medence partjáról szórakoztatták órákon át a fürdőzőket stand up produkciójukkal.

Kovács Tilda polgármester a víz összetételéről szólva kiemeli: elindulhatnának azon az úton, hogy gyógyvízzé nyilváníttatják, és szeretnének olyan befektetőt találni, aki ivóvízként palackozná. A magas fluor tartalom miatt a víz kismamáknak és gyerekeknek különösen ajánlott, a fluor a fogszuvasodás és a csontritkulás megelőzésére is szolgál. Most egy ivókút van, ennek lehetőségeit kellene bővíteni. A víz fürdőként alkalmas a nőgyógyászati panaszok enyhítésére, jó tapasztalataik vannak a szívbetegeknek, ebben a vízben fél órát ülhetnek ők is. Az úszómedence sportolásra alkalmas. Minkét medencében szervezett úszásoktatás zajlik.

– Nagy horderejű fejlesztéseket a jövőben sem tervezünk, mert nem tudnánk akkor tartani ezeket az alacsony árakat. A vasvári fürdőkomplexumot a Szentkút Kft. létesítette, tehát magáncég a tulajdonos. Amikor a működtetést nem tudta tovább vállalni, kedvező ajánlatot tett az önkormányzatnak, egy forintért átadta működtetésre. Azzal vettük át, hogy a célunk az egészségmegőrzés illetve a prevenció, hogy a fürdő az itt élők számára elérhető legyen, a fiatalok is bármikor le tudjanak ide jönni fürdeni, úszni, kikapcsolódni, regenerálódni, hasznosan tölteni a szabadidejüket. A Hegyhátnak erre szüksége van. Sok a mozgásszervi panasz, mi ezt tudjuk hozzátenni: biztosítjuk a mozgás-élmény hozzáférhetőségét. Mi nem a nagy turisztikai forgalomra és a nagy bevételre törekszünk, hanem a helyieket szeretnénk kiszolgálni. Ez egy önkormányzati támogatási forma a hegyhátiak számára – mondja a polgármesterasszony. – A mi fürdőnk előnye a családias hangulat. Ugyan a bevételből mi sem jövünk ki sosem, de az idejövő emberek szempontjából kedvező, hogy nincs zsúfoltság, a gyerekek bátran szaladgálhatnak, áttekinthető a vendégkör, garantálható a biztonság, nem történnek lopások. A fürdő csodálatos környezetben található, a háttérben a Szentkúti ősbükkössel, és a Csónakázó-tóval, ahol elkészültek a talpmasszázst helyettesítő, az immunrendszer erősítését szolgáló, természetes Kneipp-elemek, a vendégek kimehetnek oda is, az ágyásokban kavics, zúzalék, toboz, fakéreg, homok található. Néhány méter az inhaláló ház, akinek szüksége van rá, igénybe veheti. Szintén itt van a szomszédban a kemping, könnyen megszállhatnak a turisták. Elindítottuk a téliesítést is, de túl nagy volt a veszteség, úgyhogy most május 1-től szeptember 1-ig van nyitva a fürdő, jó idő esetén szeptember 15-ig.

A fürdőn civil programok is vannak, baráti társaságok, közösségek is kibérlik a helyet alkalmanként fürdőzéssel egybekötött partikhoz, rendeznek itt születésnapi és névnapi összejöveteleket, egy nyáron akár tíz ilyen is van. Ilyenkor ők biztosítják az úszómestert, mert felügyeletet akkor is kell vállalni a fürdőzőkért.

Török Sándor a „hivatalos" úszómester, a helyi középiskola testnevelő tanára hozzáfűzi, az is támogatási forma, hogy egy illetve két órás úszójegy is van, nem csak zárás előtt, úgyhogy tényleg olcsón bejöhet az, aki sportolni akar vagy csak ki akarja fújni a gőzt.

Polgár Csaba képzőművész úszkál az egyik medencében, felesége, Polgárné Varga Zsuzsanna már kijött a vízből, a parton meséli, hogy jelenleg fotókiállítása van a zsennyei művelődési házban. Polgár Csabának és tanítványainak pedig a rumi Indóházban nyílt kiállítása nemrégiben a Cicelle napokon, a kékfestő mintákat gondolták újra három méteres parasztingeken, az anyag Japánban vándorkiállításként utazott a magyar kultúrát reprezentálva, óriási sikerrel.

– Szenzációs ez a hely – mondja Polgár Csaba, hozzátéve: sok fürdőn járt már, de itt gyönyörű a természet, és ezt látja az ember, amikor úszás közben szétnéz.

Szinte harapni lehet a levegőt

A vasvári fürdőn mindent lehet csinálni, amit én szeretek: úszni, napozni, platánfa alatt sörözni - mondja V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, aki manapság is hetente egyszer megfordul a Szentkútfürdőn. - Amíg polgármester voltam, minden nap ott fejeztem be a napot, kimentem úszni egyet munka után. Különösen azért szeretem a vasvári fürdőt, mert páratlan természeti környezetben van, ritka élmény, szinte harapni lehet a levegőt a víz fölött. Csúszdák engem nem csábítanak, a családias hangulat nekem fontosabb érték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!