Hírek

2013.08.04. 22:00

Aranysárga ízletes gurigák Sajtoskálon

Sajtoskál - Bár helyben nem készítenek sajtot, vasárnap számos fajta közül válogathattak a kilencedik sajtfesztivál látogatói. Egy Svájcban született, Sümegprágán élő fiatalember termékei nyerték el a közönségdíjat.

Simon Erzsébet

- Apu, a miénk ez a nagy kupa? - mustrálgatta elkerekedett szemmel egy szöszke fiúcska az aranylón sárgálló sajtgurigák mellé állított fénylő serleget. - Bizony, fiam, a miénk! - simogatta meg büszkén és elégedetten a nyolcéves Joel buksiját az édesapja, Kalla Roland Dávid. A sajtoskáli sajtfesztivál "legfőbb" díja a közönség elismerését szimbolizálja, s ezt az idén a sümegprágai Kalla Kft. termékei érdemelték ki. Kalla Roland nemigen akarta hinni, hogy övé a dicsőség, némileg megilletődötten fogadta a gratulációkat. Sajtmesterek és más termelők veregették hátba, látszott rajtuk: nem kötelességből, szívből teszik. Kalla Roland sajtjai valóban elismerésre érdemesek, tényleg finomak Sajtoskálba félkemény érlelt gurigákat, camembert és pálpusztai sajtot, s friss tejtermékeket, joghurtot, túrót hozott.

- Van itt 3, 6, 8, 13 hónapos sajt - mutat körbe a standján. - A fő profilunk az érlelt sajtok készítése - mondja némi akcentussal, s mikor rákérdezünk, elmeséli a történetét. Budapesti szülei a hetvenes években vándoroltak külföldre, ő Svájcban született, öt éve telepedett le Sümegprágán. Az álmát ott látja beteljesedni. Hatvan hektárt művel, legelője, farmja van magyartarka tehenekkel. Harminc anyaállat és a szaporulat teszi ki a félszáz egyedből álló állatállományt. Heti 1500 liter tejet dolgoznak fel. A fiatalember azt mondja, eleinte könyvekből okosodott a sajtkészítést illetően, tudását fokozatosan csiszolja. De nincsen semmi extraplusz "varázs" a sajtjaiban, a finom ízek titka az alapanyag, a teljes értékű tej. Magyartarka állatait jól tartja, s azok ezt meghálálják a tejjel. A sajtok érlelésénél pedig figyel a hőmérsékletre és a páratartalomra, a heti kétszeri forgatásra. Most kicsit nehezebb neki, mert tavaly elvesztette a feleségét, három kisfia maradt félárván. De a szülei besegítenek a gyereknevelésbe, s a sajtkészítési munkákba is.

 

Kalla Rolandon kívül még több mint másféltucat termelő kínálta a portékáját a sajtfesztiválon. Az ország minden részéből érkeztek, ennyien még soha nem voltak. Vas megyéből hárman is: Bánó Zoltán Horvátzsidányból, Tóth Mariann Farkasfáról, s az állandó szereplő, a Pannontej Zrt. répcelaki üzeme. A résztvevők anonim sajttálat állítottak össze a termékeikből, ezeket megízlelve szavaztak az egybegyűltek a legjobbakra. A közönség kiválasztottjáról már szóltunk, az önkormányzat képviselő-testületének különdíját Bánó Zoltánné kapta, a gyerekek kedvence-díjat pedig a Cserpes Sajtműhely érdemelte ki gyümölcsös joghurtjaival, ízsített krémtúróival. Emlékplakettet valamennyi kiállító kapott, a közönség pedig - a kutyameleg ellenére - rendkívül nagy számban volt kíváncsi a falunappal egybekötött sajtfesztválra, amelyen Básthy Tamás országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, Kovács Ferencelnök a Vas Megyei Közgyűlés nevében köszöntötte a délutáni kulturális műsor főszereplőit, a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Sajtoskáli Asszonykórus tagjait, Szabó Miklós plébános celebrálta az ünnepi szentmisét és áldotta meg az új kenyeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!