Hírek

2013.08.21. 15:14

Ásatások Szombathelytől délre is

Szombathely - Az útépítéseket megelőző Vas megyei ásatások mindegyike a 86-os úthoz kapcsolódik.

Merklin Tímea

Mit lehet tudni a 86-os út Szombathelytől délre eső szakaszáról? – kérdeztük dr. Kiss Péter régészeti osztályvezetőt, a régészeti feladatokat ellátó Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum munkatársát.

– Szombathely és Körmend között az előzősáv építés kivitelezési munkái során régészeti szakfelügyeletet biztosítottunk, itt már nincs szükség további régészeti feladatellátásra. Körmendtől délre, a 76-os és 86-os utak Nádasd, Katafa és Hegyhátsál települések elkerülő szakaszain viszont folyamatban vannak a próbafeltárások – tudtuk meg. – Ezeknek célja, hogy megállapítsák, a tervezett útszakasz régészeti lelőhelyei milyen kiterjedésűek, milyen mélységűek, milyen jelentős örökségi értékek találhatók itt. Az útszakasz 10 lelőhelye közül 8 esetében folytatunk próbaásatást, összesen 8850 négyzetméter területen.

A régészeti feltáró munka ütemezéséről dr. Kiss Péter elmondta, hogy június 8-án kezdték meg a lelőhelyek feltárását, amelyet azonban két lelőhely próbafeltárása után meg kellett szakítani, a beruházótól nem kaptak ugyanis munkavégzésre több területet. – A tőlük kapott információk alapján itt várhatóan szeptember közepén kapunk újabb lelőhelyeket, ahol azonnal meg fogjuk kezdeni a munkát, és határidőre (itt is 10+30 munkanap áll rendelkezésre lelőhelyenként) el is fogjuk végezni a próbafeltárásokat. Ennek eredményei alapján születik majd határozat a megelőző feltárásokról, amelyek valószínűleg a jövő évben fognak zajlani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!