Hírek

2013.08.26. 19:15

Kamerával megfigyelt buszok Szombathelyen

Fél éve működik kilenc helyi járatos autóbuszon kamerás megfigyelőrendszer - kedvező tapasztalatokkal.

Kupi Györgyi

A Vasi Volán szombathelyi járatai közül néhányon felirat jelzi: kamerával megfigyelt terület. Az embléma körül korrekt tájékoztató a rendszerről és az adatkezelésről. De egyáltalán, miért van szükség a buszok bekamerázására?

A Vasi Volán Zrt. rendészeti és munkavédelmi vezetőjétől, Pátkai Istvántól kaptunk választ:

- Az idén március elejétől működik kilenc szombathelyi járaton, a CREDO buszokon kamerarendszer. Ennek biztonsági oka van: szerettük volna megelőzni a rongálásokat, lopásokat, a társaságnak esetlegesen kárt okozó cselekményeket. Ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy utasaink biztonságban érezzék magukat a járatainkon. Nem utolsó sorban - bár Szombathelyen még nem érte munkatársainkat atrocitás -, más Volán társaságoknál előfordult, hogy a gépkocsivezetőt vagy a jegyellenőrt inzultálták. Ezért munkatársaink biztonsága is fontos szempont volt - tudtuk meg a szakembertől.

Három kamerát az utastérben, egyet a vezetőfülkében helyeztek el. Megtudtuk, hogy a felvételeket nem folyamatosan figyelik, hanem szúrópróbaszerűen nézik meg azokat, illetve, megtehetik ezt akkor is, ha olyasmi történik az autóbuszon, ami miatt ez szükségessé válik. Éjjel-nappal működik a rendszer, amely ha például a busz éjszak áll, a jármű körüli mozgásra működésbe lép. Ennek például egy esetleges üzem-anyag lopás esetén van jelentősége. A tapasztalatok kedvezőek: közel hat hónap alatt nem történt társaságot vagy az utasokat negatívan érintő esemény a buszokon, az az elképzelés, hogy a kamerák a megelőzést is jól szolgálják, beigazolódott - tudtuk meg Pátkai Istvántól.

Az utasoktól nem érkezett észrevétel a kamerákkal kapcsolatban, tudomásul vették, az ő biztonságukat is szolgálja az intézkedés. Arra sem volt még példa, hogy valaki szerette volna visszanézni a felvételt - erre egyébként lehetősége van - , ahogy arra is, hogy ha jogos érdeke fűződik a felvétel megőrzéséhez, akkor ezt kezdeményezze a zrt-nél.

Mivel a rendszer jól bevált, a társaság tervezi, hogy a többi autóbuszt is felszerelik kamerákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!