Hírek

2013.08.02. 10:29

Kerékpártúra három napon át

Csákánydoroszló - Értelmi fogyatékos otthonok lakói keltek útra pénteken. Kerékpártúráznak három napon át három országot érintve.

Némethy Mária

Mi a célja egy ilyen túrának? Mi a jó ebben az értelmi fogyatékosok számára? Erről kérdeztem Szabó Attilát, a Magyar Speciális Olimpia Szövetségének kerékpáros szakágvezetőjét.

– Először is nagy dolog számukra, hogy kimozdulnak az intézményből. Új ismeretségeket kötnek. Nem utolsó sorban világot látnak. De az is bennük van, hogy az ép embereknek megmutassák: ők is képesek valamire.

Nem is akármire. Pénteken Csákánydoroszlón és környékén 62 kilométert, szombaton onnan indulva Szlovéniába átmenve 70 kilométert, vasárnap Ausztriába átkerekezve 60 kilométert tesz meg kánikulában az a 32 sportoló, aki Ivánc, Sopron, Szentgotthárd és Darvastó egy-egy otthonából érkezett Csákánydoroszlóba, a közös túrára.

 

Naponta több tíz kilométert tersznek meg a kánikulában (Fotó: Szendi Péter)

 

Szabó Attila elmondta: évente 60 kerékpárversenyt, három túrakerékpározást rendez számukra a szövetség, de a csákánydoroszlói az egyetlen, amelyik külföldre vezet.

– Ez a nyolcadik ilyen túra, s már most kérdezik: ugye lesz jövőre is. Van köztük olyan sportoló, aki a saját pénzén vásárolt 100 ezer forintos kerékpárt. Igazi szenvedélyükké vált a kerékpározás.

A csákánydoroszlói Értelmi Fogyatékosok Otthona is fontosnak tartja lakói sportolását. A jövedelemadó egy százalékának felajánlásából befolyt összegből vásároltak már több túrakerékpárt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!