Hírek

2013.08.27. 16:00

Megújuló település

Település-megújításba fogott az önkormányzat a csánigi felekezetekkel.

Simon Erzsébet

Ökumenikus istentiszteleten ismertette a katolikus és az evangélikus felekezet az önkormányzattal közös, a vidékfejlesztési alapból megítélt pályázati támogatásból megkezdődő településmegújító projektet vasárnap. A szertartás fő gondolatául az szolgált, hogy a jövőbeni nagy feladatra Isten áldását kérjék.

A közösségformáló fáradozás sajátosságát a Szentírás szavaival fogalmazták meg: Magatok is, mint élő kövek, épüljetek lelki házzá! Az istentiszteletet Czeller Krisztina Csánighoz kötődő művész éneke gazdagította. Verasztó János evangélikus lelkész arról beszélt, hogy a volt evangélikus iskola új funkciót kap: integrált bemutatóközponttá alakítják, amely három célterületen nyújt értékes ismereteket a településről. A lelkipásztor bemutatta az épület és a kert látványterveit, a megvalósítás menetét. A bemutatóközpont első nagy témaköre a helyi egyháztörténet lesz.

Ennek főbb korszakait a nyugdíjasként Répcelakon élő dr. Smidéliusz László egyházkerületi másodfelügyelő ismertette. Egyebek mellett elmondta, hogy a középkorban épült katolikus templomot – amellyel szemben plébániaház is állt – az 1500-as évek végétől az evangélikusok használták. Az épület 1730 táján került vissza katolikus kézbe, de ekkor már Nick filiális templomaként.


Aigner Géza plébános és Joó Ferenc a felújítandó templomnál (Fotó: Simon Erzsébet)



Az evangélikus gyülekezet 1784-től Uraiújfaluhoz tartozott, és később kialakította a ma is használatos imaházat, majd 1866-tól Répcelakkal alkot közös egyházközséget. Ebből az időből vannak adatok a csánigi evangélikus iskoláról.A bemutatandó második témakörről, a helyi kultúráról Gömböcz Róbert gyülekezeti felügyelő szólt. Néptáncoktatóként és a népi kultúra értékeinek tanulmányozójaként nagy tapasztalattal rendelkezik.

Számtalan régi fényképet, dokumentumot gyűjtött össze; s a mindennapi élet tárgyi eszközeit, szokásait, iparos és paraszti értékeit is a tárlat részévé teszi. Aigner Géza katolikus plébános a templom külső felújításának terveit mutatta be. Előrevetítette, hogy a feltárt középkori déli kapuval, a restaurálandó román és gótikus ablakokkal, egykori falfestéssel jól látható lesz a templom ősisége.

Említette, hogy a település múltjában fontos szerepet játszott a vízimalom és a falu határában folyó patakok. A Répce, a Kőris, a Kis-Rába élővilága gazdag természeti értékekkel és számtalan, alig észrevehető, különös növény- és állatfajjal rendelkezik. Ez lesz a harmadik bemutatandó tárgykör.

Joó Ferenc polgármester a sportpálya új épületét, és annak a rendezvényeket segítő funkcióját mutatta be.Az építőipari munkák a következő hónapban kezdődnek, és egy évig tartanak. A projekt megvalósulásáig a helyi közösség rendszeresen tervez ismertetőket a gyűjtőmunka és a prezentáció eredményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!