Hírek

2013.09.10. 12:58

Az új tanév sok új változást eredményezett az iskolákban

Szombathely - Szeptember 1-jén életbe léptek az új köznevelési törvény legfontosabb változásai. Többek között azt, hogy bevezették felmenő rendszerben az erkölcstan, illetve a hittan oktatását, s az általános iskolákban délután négy óráig foglalkozásokat kell biztosítani.

Bajdó Bettina

Az új tanév több új változást is hozott az oktatási intézményekben. Szeptemberben lépett életbe az általános iskolában 16 óráig szervezendő foglalkozásokra vonatkozó szabályozás. A törvény szerint az általános iskolában 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani. A tanulóknak kötelességük a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venniük. Idén kellett először nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy erkölcs- vagy hittant tanuljanak a gyerekeik. Továbbá bővült a mindennapos testnevelésben részt vevő évfolyamok köre, az első, ötödik és kilencedik osztályosok mellett, a második, a hatodik és tizedik évfolyamok is belépek a rendszerbe.

Károly Frigyessel, a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával a gyerekeket érintő legfontosabb változásokról beszélgettünk. Elmondta, hogy a hit- és erkölcstan bevezetése náluk zökkenőmentesen ment.

– A szülőket már korábban megkérdeztük arról, hogy melyik tantárgyat szeretnék választani a gyereküknek – folytatta az igazgató. – Szombathely erősen katolikus város, s ez a hitoktatásban is visszatükröződik. Eddig is volt két hitoktató az intézményben, ők a tantestület tagjainak számítottak, úgyhogy ezen a téren sok változás nem történt. A katolikus hit oktatását meg tudjuk oldani, eddig délután voltak az órák, most a legtöbb osztályban délelőttre kerültek át. Vannak olyan osztályok, ahol párhuzamosan tudjuk tartani a hit- és erkölcstan órákat is. A kisebb hitközösségek tartozó gyerekeknek pedig a gyülekezeti házakban szervezik meg az oktatást. Ezek a tantárgyak félévkor és év végén osztályzattal zárulnak majd.

A mindennapos testnevelés terén is történtek változások, bár ez ügyben vannak jogszabályi ellentmondások is. Az iskolában ezeket az órákat próbálták úgy szervezni, hogy beleférjenek a délelőtti tanmenetbe. Olyan új utakat próbáltak keresni, hogy ne forduljon ellentétes irányba az ehhez való hozzáállás. Vagyis továbbra is az egészséges életmódra való nevelésre ösztönözzék a diákokat úgy, hogy közben új sportolási formákkal is megismerkedhessenek.

– Működik a mindennapos testnevelés, de nem kis kihívás volt, hogy meg tudjuk szervezni – tette hozzá Károly Frigyes. – Nálunk jók a feltételek, de így is komoly anyagi hozzájárulást igényelt, hogy meg tudjunk felelni az elvárásoknak. Változás az idei tanévben az egész napos iskola bevezetése is. Mi nem így működünk. A szülőkkel éppen most egyeztetjük a lehetőségeket. Családbarát megoldást szeretnénk erre találni, olyat, ami mindenkinek előnyös lehet.

Az igazgató szerint minden új rendszer bevezetése sok munkával jár. Sok múlik azon, hogy az alkalmazás során a lehetőségeket próbálják-e felismerni vagy csak a korlátokat veszik-e észre. A Bolyaiban a lehetőségeket ragadják meg.

 

 

Az általános iskolákban délután négy óráig foglalkozásokat kell biztosítani. Tanítási órák délután csak az egész napos iskolákban vannak, más iskolatípusban csak kivételes esetben fordulhatnak elő. Bár jogszabály ezt nem tiltja, tehát elvileg szervezhető délután is kötelező óra. A délutáni foglalkozások sokszínű program szervezését teszik lehetővé az iskolának, a szakköröktől kezdve a korrepetálásig, de az egyéb foglalkozások közé tartozik a napközi és a tanulószoba is. Ebben a tanévben indultak el a köznevelésben a felzárkózást segítő Híd-programok, és már érvényesek az új csoport- és osztálylétszámok felmenő rendszerben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!