Hírek

2013.09.11. 14:49

Nem kéri a romtemplom tulajdonjogát az önkormányzat

Celldömölk - A múlt évben is foglalkozott az önkormányzat az Árpád-kori romtemplommal. A téma szerdán megint a képviselők elé került: a város nem kéri az állami tulajdonban lévő műemléket.

Ölbei Lívia

Bár Celldömölk az utóbbi időben sokat tesz azért, hogy a város minél többet, jobbat nyújtson az ide látogató vendégeknek, a pórdömölki Árpád-kori romtemplom – ahogy egynémely dokumentum említi, ez a „kicsiny erősség" – igazán nem tud belekerülni az idegenforgalmi vérkeringésbe; igaz, nem is „esik útjukba" a turistáknak. Pedig voltak jó kezdeményezések. Tavaly nyáron például első alkalommal rendezték meg – kifejezetten a romtemplom köré szervezve – a Dömölki Napokat, a nívós szórakoztatáson túl éppen a városrész-tudatot erősítendő. A program sok érdeklődőt vonzott (gyerekeket és felnőtteket, és az a sejtés is bizonyítást nyert, hogy a romjaiban is impozáns és különleges építmény kiválóan alkalmas szabadtéri színházi előadások befogadására. Sőt: kifejezetten ebben a térben, erre a térre is készülhetnének előadások.

A romtemplom az állam tulajdonában van, a vagyonkezelői jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. Közben az önkormányzat és a vagyonkezelő – ez utóbbi kezdeményezésére – tárgyalást folytatott arról, hogy a város vállalná-e a műemlék üzemeltetését. A városgondnokság kalkulációja szerint a romtemplom fenntartása – bozótirtás, fűnyírás, szemétszedés, csatorna-karbantartás, vagyonvédelem, díszkivilágítás – évente mintegy 900 ezer forintba kerülne (áfával). A vagyonkezelő azonban évente körülbelül mindössze 160-180 ezer forintot költ az épületre; és nem is szándékozik ennél többet erre a célra fordítani. A városnak lehetősége volna ingyenesen önkormányzati tulajdonba „kérni" a műemléki védettség alatt álló romtemplomot, a városfejlesztési és költségvetési bizottság azonban azt javasolta a testületnek, hogy ne éljen a lehetőséggel; a városnak nem kell a romtemplom tulajdonjoga.

Akárkié a tulajdonjog, a pórdömölki Árpád-kori romtemplom egyrészt közkincs, másrészt a maga nemében történeti-kulturális érték és kuriózum. Ráadásul – ahogy arról már többször írtunk ezeken a hasábokon – a jelenkorban is jól hasznosítható: további kulturális-művészeti értékek megszületéséhez járul(hatna) hozzá. Ha...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!