Hírek

2013.09.11. 16:27

Változott a menetrend - Kárpótolták az utasokat a korábbi megszorításokért

Szombathely - Költséghatékonyságra hivatkozva pár éve jelentősen lecsökkentette járatait a Vasi Volán Zrt. Ennek hatására reggelente zsúfolt buszokon utazhattak a szombathelyiek. Szeptember 1-jétől ez megváltozott.

Farkas Eszter

A közgyűlés egy korábbi határozatban kérte fel a Vasi Volán Zrt-t, hogy készítse el a menetrend módosításra vonatkozó javaslatát nagyvállalati és lakossági igények alapján. A teljesítménybővítés 10 százalékos többletkilométert jelent. Az üzemeltetés várható költségvonzata 64 millió 352 ezer forint, de a szolgáltatási színvonal javításával bevétel növekedést valószínűsít a Vasi Volán, azonban a konkrét mértéket nem tudták meghatározni.

Poór Lászlóné is örül az új buszjáratnak, mert eddig kocsival tudtak csak bejutni a városba. Fotó: Farkas Eszter

2013 szeptemberétől az elmúlt évek „megszorításainak visszaadásaként" a városvezetés a helyi menetrendi kínálat növelését szavazta meg. Így az iskolakezdéstől már sűrűbben jár jó pár buszjárat és számos új járat is indult.

Ilyen például a 27-es busz, amely a Vasútállomás és a Parkerdő lakópark között közlekedik. 2009-ig a vasútállomás és a Múzeumfalu között közlekedett a 27-es, majd más járatokkal együtt megszüntették. A 2013-as közgyűlésen Lazáry Viktor alpolgármester, a körzet képviselőjének a javaslatára új tervet dolgoztak ki, amelyben szerepelt a 27-es újraindulása . Az ötletet elfogadták így 2013 szeptember 1-től elindult.

– A busz elindítása már szükségszerű volt, hiszen a Parkerdő lakóparkban rengeteg család él. Jelenleg „tesztüzemmódban" közlekedik a 27-es, a járatsűrűséget a lakók igényeihez igazítjuk majd. Idén a menetrendben egy pótlapon tekinthető meg a busz közlekedése – mondta Lazáry Viktor. – Az új útvonalakon új megállóhelyeket is kialakítottak, így például a Parkerdő Lakóparkban is van már megállóhelye – tette hozzá.

Poór Lászlóné is nagyon örül az új 27-es járatnak, mert eddig a férje fuvarozta a városba.

– Jó ötletnek tartom az új járatot, igaz még nincs kihasználva, fel kell fedezniük az embereknek. Múlt héten próbáltam ki először, de kényelmesnek tartom a városba való bejutásra – mondta el Poór Lászlóné.

Az iskolakezdéstől egyébként sűrűbben jár az 1A, 1C, 4H és a 6-os, bővebb üzemidővel közlekedik a 9-es és 21-es busz, valamint számos új járat is indult: a 3A Vasútállomás–Berzsenyi könyvtár–Oladi városrész között, a 6A Autóbuszállomás–Országos Büntetés Végrehajtási Intézet között, a 22 Vasútállomás–Árpád út–Kilátó út között, a 25 Vasútállomás – Aranypatak lakópark között.

Egyéb változás még a menetrendben, hogy az 1-es vonalon munkaszüneti napokon is indul mindkét végállomásról 4.40-kor járat, a 30Y (korábbi 3-as) az oladi városrészről 22.05-kor is indul, továbbá a 26-os autóbuszok május 1. és szeptember 30. között a vasútállomásról 19.40-kor, a Parkerdőből 20.00-kor is indulnak, és a 35-ös Olad irányába érinti a Kalló utca és a Kámon megállóhelyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!