Hírek

2013.10.07. 13:30

A vízbiztonságra tanítják az óvodásokat a városi uszodában

Szombathely - Közel 800 nagycsoportos óvodás jelentkezett a szombathelyi intézményekben meghirdetett, tíz alkalmas ingyenes úszásoktatásra. Az órák díját, valamint az ovisok szállításának költségeit a város állja. Az első csoport oktatása hétfőn kezdődött a nagyuszodában.

Simon-Németh Adél

Az országban eddig több városban is meghirdették a kicsik, fiatalok ingyenes úszásoktatását. Szombathelyen, most először költségek nélkül tanítják úszni a nagycsoportos ovisokat, akiket busszal, ingyen szállítanak az uszodába.

Mesterházyné Gyimesi Ilona, a Köznevelési Iroda vezetője tájékoztatása szerint az ingyenes úszásoktatást őszi, téli és tavaszi turnusokban szervezik meg. 2013. december 21-éig 360 kisgyermek vesz részt a foglalkozásokon. Mint mondta: a hétfői első órán a Játéksziget Óvoda kisgyermekeit oktatták. Keddtől csütörtökig délelőtt és délután, pénteken pedig a délelőtti órákban tartják a foglalkozásokat, amelyek igazodnak a gyermekek életkori sajátosságaihoz, óvodai életéhez, napirendjéhez. Az úszásoktatók az óvodások betegségei esetén pótló foglalkozásokat tartanak. A gyermekek uszodába szállításának költségeit is az önkormányzat fedezi, így a szülőkre anyagi teher nem hárul, jelentette ki.

Karvalics Péter, a Szombathelyi Vízmű SC vezető-edzője elmondta, hogy eddig is tartottak óvodásoknak úszásoktatást. A különbség azonban most az, hogy a város átvállalja a költségeket a szülőktől. Mint mondta, örülnek a kezdeményezésnek. A vezetőedző hangsúlyozta, azért is kedvező, hogy a gyerekek ilyen fiatalon ismerkednek az úszás alapjaival, mert nagycsoportos óvodásként még könnyen tudnak alkalmazkodni az idegen közeghez, a vízhez. A tíz alkalom arra elegendő, hogy a gyerekek vízbiztosak legyenek.

Az ingyenes úszás-oktatással kapcsolatban egy szombathelyi, háromgyermekes édesanya véleményét is kikértük. Czeczeli-Rendes Edina elmondta, hogy egy 12, egy 9 és egy hatéves fiú édesanyja. Az ingyenes úszásoktatás jelenleg a legkisebb fiát érinti, aki asztmás. Őt emiatt korábban is vitték már úszni, s idővel érzékelhetővé vált, hogy nőtt kisfiúk tüdőkapacitása. Most nyáron mindhárom fiát elvitte úszás órákra, amelyeket mindannyian nagyon élveztek. Mint mondta: nagyobb gyermekei is minden ovis úszásoktatáson részt vettek. A nagyfia kisiskolásként két évig járt vízilabdaedzésekre is, de a heti hat edzést tanulás mellett soknak tartották. Megjegyezte: a középső fia is az óvodai úszásoktatásokon sajátította el az alapokat, emellett az iskolában járt még fél évig heti rendszerességgel úszni, s ilyen jellegű táborban is részt vett. Ezt követően ő, szülőként is vitte az uszodába úszni gyermekét. Czeczeli-Rendes Edina kiemelte: édesanyaként nagyon fontosnak tartja az úszást, mind gyermekei egészsége, mind izomzatuk, tartásuk szempontjából is. Hangsúlyozta: emellett édesanyaként is nyugodtabb egy-egy nyaralás alkalmával, ha tudja, gyermekei biztosan úsznak. Összességében megjegyezte: örülnek a lehetőségnek, mivel kicsi korban nagyon jól elsajátíthatóak az úszás alapjai. Elmondta: ő személy szerint az úszást kötelezővé tenné minden gyereknek, legalább hetente egyszer.

Sérülésmentes mozgásforma

Karvalics Péter, a Szombathelyi Vízmű SC vezetőedzője kiemelte, hogy az úszás alapsportág, s az összes mozgásforma közül az egyik legsérülésmentesebb. Az úszás jótékony hatást gyakorol egyebek mellett az izomzat fejlődésére, a keringésre, valamint a korlátozott levegővétel miatt a tüdő befogadóképességére. A vezetőedző bízik abban, hogy a nagycsoportos gyerekek annyira megszeretik az úszást, hogy a későbbiekben is eljárnak majd az uszodába. Reméli: a szülők is belátják, hogy az úszás oktatása egy folyamat, így a kezdeti vízbiztonságot az úszás alapjainak elsajátítása követi. A gyerekek mindezzel csak nyerhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!