Hírek

2013.10.01. 09:45

Kemenesalja szellemisége

Celldömölk – Micsoda buli – így is összefoglalható a Sághegyi Szüreti Napok programja, amelybe az idén is sok minden belefért.

Ölbei Lívia

Manapság már olyan településeken is szívesen rendeznek tarka szüreti felvonulásokat, ahol valójában nincs jele a szőlőkultúrának. Celldömölk természetesen nem tartozik közéjük: a vulkanikus eredetű Ság hegyen már a római korban felfedezték, hogy a talaj és klíma kedvez a szőlőtermesztésnek. Az opálos fényű szőlő máig az a gyümölcs, amelyben megtestesül, összesűrűsödik mindaz, amit a szelíden lankás Kemenesalja szellemiségének érezhetünk. 

A bábszínházi programmal (Tücsök, Ultraviolák), sokféle szabadtéri tánccal, operettgálával tűzdelt szüreti napok fontos eseménye volt az első estén Illés Erika szobrászművész új kompozíciójának – mint Kemenesalja szellemiségének, szellemi műhelyének – fölavatása a Dr. Géfin téren. Söptei Józsefné alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy Illés Erika alkotása annak a sikeresen benyújtott pályázatnak köszönhetően születhetett meg, amely kifejezetten a helyi értékek kiemelését tűzte ki célul.


Sághegyi Szüreti Napok: a menet a belvárosba érkezik

 


Söptei Józsefné a szoborkompozíciót méltatva kitért arra, hogy a Kemenesalja szellemiségét jelképező valóságos könyvespolcon, a könyvek gerincén micsoda szellemi nagyságok neve olvasható – természetesen valamennyien kötődnek Kemenesaljához. Az irodalmat-művészetet Weöres Sándor, Illés Árpád (festőművész, Weöres barátja), Dukai Takách Judit, Berzsenyi Dániel, Kis János (Berzsenyi felfedezője) képviseli.

A jog és tudomány szellemében került föl az új könyvespolcra Batthyány Lajos, Eötvös Loránd, Géfin Lajos, Zádor Stettner György és Tőke László neve. Tőke László, a vönöcki származású kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének tulajdonosa – az egyetlen élő személyiség a jeles kemenesaljai névsorban – személyesen is eljött az avatóra, maga is részt vett a szobor leleplezésében. A könyvespolc alsó sorában a Biblia mellett a vallás kemenesaljai embereinek nevét olvashatjuk: Lancsics Bonifácét, Koptik Odóét, Kresznerics Ferencét – aki jelentős tudományos életművet hagyott maga után. (A szobor bemutatására még visszatérünk.)



Ahogy Fehér László polgármester utalt rá: már készül a következő Illés Erika-alkotás, az a „faágas kompozíció”, amely a Városházánál kap majd helyet; hadd fényképezkedjenek előtte például az ifjú párok. A szoboravatón Berzsenyi Dániel Búcsúzás Kemenesaljától című versét Hajba Beatrix (Soltis színház) olvasta föl, az alkotást megáldotta dr. Koltay Jenő plébános, Rác Dénes evangélikus lelkész és Németh Tamás református lelkész. 

A Sághegyi Szüreti Napok leglátványosabb programja az idén is az Alsóságról induló, a Sági utcán végighaladó, a belvárosba érkező szüreti felvonulás volt szombaton délután: bábosokkal, mutatványosokkal, néptáncosokkal, mazsorettekkel, fúvósokkal, lovasokkal, fogatokkal, gólyalábasokkal. A felvonulást követő műsorban szintén több táncos formáció lépett színpadra. Az ünnepre Celldömölk testvérvárosaiból is érkeztek vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!