Hírek

2013.10.08. 13:30

Meleg és hideg az ősz

Vas megye - Megérkeztek az első őszi fagyok. A héten viszont kellemes idő ígérkezik. A népi hiedelmek szerint az októberi időjárás a jövő évet is mutathatja.

Farkas Eszter

Október az első teljes őszi hónap csillagászati szempontból. A hónap elején még jellemzőek a tipikus „vénasszonyok nyara" vagy más néven „indián nyári" napok. Ebben az évben azonban ez egy kicsit máshogy alakult: az országban és Vas megyében is. Az országos napi hidegrekord vasárnapra virradóra megdőlt: Nyírlugoson mínusz 7,1 fokot mértek.

– Megérkeztek az első őszi fagyok, múlt héten csütörtökön, pénteken és szombaton reggel fagypont alá hűlt a hőmérséklet, az éjszakai, reggeli órákra még a két méteres normál mérési magasságban is, de talajmentén –4, és –6,2 és –4,5 Celsius-fok volt. Korainak számít ez az időpont, hisz az első fagyos napokat átlagosan október 20. és 25. között szoktuk feljegyezni a térségünkben – mondta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője. A népi időjóslás szerint október, azaz Mindszent hava ha zivataros, hideg és szeles lesz a tél. S a jövő tavaszra is jövendöl: úgy tartják, hozzá hasonló lesz majd a március időjárása. Ha októberben még meleg van, annak a „böjtje" egy hideg februárral jön el, az októberi hideg szelekért viszont enyhe január fog kárpótolni.

– A héten viszont nem lesznek fagyok, viszonylag kellemesnek lesz mondható az időjárás a nappali órákban. A hét második felében a változó felhőzet a kisebb, szórványos záporok mellett napsütés is lesz, és 20 fok közeli maximum értékekre lehet számítani. Még jövő hétfőn és kedden is valószínű ez, de kedden délutántól már egy ciklon hatásával is lehet számolni felhősödéssel és akkortól lehetséges akár jelentősebb esőzés is – fűzte hozzá Pétervári Tibor.

Októberben egyébként egyre gyakoribbak a hajnali ködfoltok, amelyek a hónap második felében már gyakran makacsul megmaradnak a délutáni órákig vagy esetleg egész nap. Feltehetőleg éppen ezek miatt, illetve amiatt, hogy ebben a hónapban már jóval többen és többet kényszerülünk sötétben közlekedni, ez a hónap kiugróan magas baleseti statisztikával rendelkezik. Egy, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság által készített statisztika szerint az október a legbalesetveszélyesebb hónap. Kétszer annyi karambol következik be általában, mint februárban, ami ugyanezen kimutatás szerint a legkevésbé balesetveszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!