Hírek

2013.11.19. 12:00

A vasfüggöny nyoma

Nemrég érkezett haza egy konferenciáról Goják Sándor és már utazhatott is vissza, az unió jelentős pénzeket ad a vasfüggönyös éra dokumentálására.

Kozma Gábor/Vas Népe

A felsőcsatári férfi, aki Európa-szerte ismert magán vasfüggönyös múzeumot épített fel és működtet, Tasnádi Róbert szombathelyi főiskolai tanárral együtt pályázott egy uniós projektre. Ennek lényege, hogy az adott kor, esetünkben a kommunizmus bukása körüli társadalmi mozgásokat, tényeket, tárgyi bizonyítékokat feltárják, megvitassák és rögzítsék az utókornak. A vasi páros pályázata sikerrel járt, ennek révén vehettek részt pár hete egy horvátországi konferencián. Amelyet a híres tengerparti városban, Rijekában (Fiume) rendeztek meg.

Goják Sándor magán vasfüggönymúzeuma egyedülálló egész Európában, mindig tovább bővíti Fotó: Kozma Gábor

Rengetegen voltak a megnyitón. Vojko Obersnell fiumei polgármester mondott köszöntőt, majd 16 ország nyertes pályázói, Magyarország képviseletében mi mutatkozhattunk be. Voltak, akik a csempészésről, mások a határőr katonaság módszereiről beszéltek, mi viszont szigorúan a vasfüggönyről mondta el Goják Sándor. Már csak azért is, mert jövőre lesz 25 éve, hogy elbontották a határzárat. Úgy vettük észre Robival, hogy nagyon is érdekli az uniós országokat ez a téma. Amikor a magunkkal vitt vasfüggönyös filmünket levetítettük, sokan csak álltak, bámultak. Nem igazán ment át a tudatba nyugaton, hogy mi is volt itt, keleten évtizedeken át ecsetelte a férfi.

A szakmai konferenciára a városi múzeum patinás termeiben került sor. Nem volt könnyű 194 ember mozgatni úgy, hogy mindenki kifejthesse a véleményét. A szervezők kitettek magukért, még egy hajót is béreltek és az Adrián folyhatott a kötetlen diskurzus. Aztán a résztvevőket elegáns buszokkal a helyi planetáriumba vitték, ahol minden ország nyertes pályázója kapott negyed órát véleménye kifejtésére. Tasnádi Róbert angolul adott elő, majd jöttek a kérdések.

Közölték, hogy november 18-20 között, vagyis e napokban uniós támogatású nemzetközi dokumentumfilm fesztivált rendeznek. Erre ott helyben meghívták a felsőcsatári múzeumtulajdonost és tegnap be is mutatták a filmet. Goják Sándort telefonon értük el, s mint mondta, nagy az érdeklődés, láthatóan tetszett a film a horvát közönségnek. Megemlítette, hogy jövőre Felsőcsatáron lesz a 4. sorállományú határőr találkozó és felavatnak egy új kápolnát is. Tervezi, hogy a 25. éves jubileumra meghívja a német, az osztrák és a magyar miniszterelnököt. A két magyar jövőre a szlovéniai Idrában, majd az olaszországi Triesztben mutatja be a vasfüggöny múzeumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!