Hírek

2013.11.05. 14:35

Alig van haszon a vadászatból

Szombathely - A Vas Megyei Kormányhivatal Mezőgazdasági Igazgatósága részletes anyagot készített a közgyűlés számára a megye vadászatáról.

Peltzer Géza

Az anyag szerint a vadászati bevételek a külföldiek és hazaiak vadásztatásából, ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokból, élő és lőtt vad értékesítéséből, a vadászatra jogosultak tagjainak tagdíjából, működésükhöz szükséges hozzájárulásából állnak.

A külföldiek bérvadásztatásából származó bevétel 2012-ben közel 500 millió forint volt, kevesebb, mint az azt megelőző évben, viszont a kapcsolódó szolgáltatások összege a bázisévhez (2008) képest ötszörösére emelkedett. A hazai bérvadásztatás a 2010. évi mélyponthoz képest emelkedést mutat, de bevétele a külföldiektől származó bevétel 10 százalékát sem éri el, a szolgáltatás bevétele pedig a 2009-es csúcshoz képest drasztikusan, ötödére csökkent, összegszerűségében nem számottevő. A lőtt vadból származó több mint 400 millió forint bevétel a nagyvad nagyarányú állománycsökkentéséből, kisebb részben a vadhús átvételi árának szerény növekedéséből adódik.

Évről évre bemutatják a legszebb trófeákat Vas megyében is Fotó: Archív

Pályázatokból származó bevétel nincs, egyéb bevételek a tagdíjból, rendkívüli befizetésekből tevődnek össze. Ennek együttes összege a tavalyi évben 150 millió forint volt. A bevételek együttes összege 2012-ben megközelítette az 1 milliárd 300 millió Ft-ot.

A kiadások legnagyobb tételeit a vadgazdálkodás, a vadkárok kifizetései és a hivatásos vadászok munkabére teszi ki. A kártérítések közül - folyamatosan emelkedve - a mezőgazdasági kár a legnagyobb, 2012-ben meghaladta a 355 millió forintot, 117 százalékkal több a bázisévhez képest, és 18-szorosa az erdei kárnak. A valóságban ez még ennél is több lehet, részint az áthúzódó ügyek, részint a közvetett költségek miatt, melyek valószínűleg más tételekben kerülnek elszámolásra.

A vadgazdálkodás kiadásaiba mindazon költségek tartoznak, melyek a vadállomány fenntartásával kapcsolatos közvetlen (vadtakarmányozás) és közvetett költségeket (vadászati berendezések létesítése) tartalmazzák. Ez nagyságrendileg 2012-ben meghaladta a 400 millió forintot.

A hivatásos vadászok munkabére elsősorban a minimálbér emelkedésének függvénye, 2008-hoz képest közel 50 százalékos emelkedést mutatott, míg az egyéb kiadások a jogosult szervezetének fenntartásához kapcsolódó költségek. A kiadások együttes összege 2012-ben megközelítette a bevételeket, a kiadások és bevételek egyenlege 60 millió 815 ezer forint, jogosultanként (vadásztársaságonként) alig több mint egymillió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!