Hírek

2013.11.21. 16:50

Fórum a hibák ellen

Szombathely – Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál címmel tartott tájékoztató fórumot tegnap a kormányhivatal közreműködésével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Bajdó Bettina

A megyeháza címertermében csütörtökön reggel Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntötte a sajtótájékoztatón megjelenteket, majd átadta a szót dr. Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkárnak. Elmondta, a fórum lényege az, hogy felhívják az önkormányzatok figyelmét a gazdálkodási hibák elkerülésére azért, hogy olyan struktúrát alakíthassanak ki, mely megvédi őket többek között a korrupciótól.

A tájékoztatón elhangzott információkkal segíteni szeretnék az önkormányzatokat a felkészülésben, s ebben az ÁSZ is partner. A számvevőszék munkatársai nemcsak az ellenőrzésre helyezik a hangsúlyt, hanem a tudnivalókat is megosztják az illetékesekkel. Az államtitkár hozzátette, hogy a kezdeményezés a számvevőszéktől érkezett a minisztériumhoz, majd együtt dolgozták ki a fórum témáit.

Az összes megyét végigjárják, s polgármestereket, jegyzőket, gazdasági vezetőket hívnak össze a szakmai instrukciók megvitatása érdekében. A szombathelyi a 13. előadás volt, a sorozat december 13-án, Somogy megyében ér majd véget. A szervezők bíznak abban, még jobban és hatékonyabban végezhetik a szakemberek a munkájukat az információk birtokában.


Dr. Szabó Erika (balra) Harangozó Bertalan társaságában oklevelet adott át Léránt Józsefnének (Fotó: Horváth Csaba)

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke kiemelte, egyik céljuk az, hogy rendet tudjanak teremteni a közvagyon tekintetében. Nemcsak a települési, hanem a nemzetiségi önkormányzatokra is koncentrálnak, sőt az önkormányzati többségi tulajdonú vállalatokat is ellenőrzik. A BKV-val kezdték, de folytatják a kontrollt vidéken is, most a színházi vállalatokon a sor.

Hangsúlyozta a konferencia fontosságát, mely a tanácsadó funkciót is megjeleníti az ellenőrzések mellett. A közös érdek ugyanis az, hogy ne legyen pazarlás és hiba a rendszerben, a baj megelőzhető. Az integritás pont ebben segíthet, a korrupció elleni védelemben. Az elnök a leggyakoribb hibákat is felsorolta, például, hogy olyanok írják alá a hivatalos dokumentumokat, akik nem jogosultak rá, vagy a kötelezettségvállalást nem tartják nyilván.

A fórum után dr. Szabó Erika a kormányablakban tett látogatást, ahol oklevelet és virágcsokrot adott át Léránt Józsefnének, a kormányablak 800 ezredik ügyfélnek. A program még nem ért véget, délután öt órakor ugyanis az államtitkár Ágh Péter országgyűlési képviselővel együtt Kőszegen is sajtótájékoztatót tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!