Hírek

2013.11.18. 09:29

Lemondott itt mindenki

Velem – Hírt adtunk róla, hogy november 10-én egy képviselő kezdeményezésére helyi népszavazás volt Velemben. A sikeres népszavazás után pénteken feloszlatását kezdeményezte a képviselő-testület.

Némethy Mária

Az egyik képviselő-testületi tag, Szél Józsefné kezdeményezésére november 10-én népszavazás volt Velemben. Két témáról döntöttek a falu lakói, az egyik az volt, hogy támogatják-e, hogy a község a sikeres, országos hírű Gesztenyeünnepet ezentúl Velemi Gesztenye Napok néven önállóan rendezze meg.

A másik pedig arról szólt, hogy kezdeményezzék-e az önkormányzat tulajdonába vagy használatába átvenni három Velemben lévő ingatlant: a Stirling-villát, a volt gyermeküdülőt és a hajdani Avar Szállót. Mindkét kérdésben nagy többséggel igennel szavaztak a velemiek.

Horváth Miklós polgármester nem értett egyet képviselőtársa kezdeményezésével, másokkal együtt a helyi népszavazást fölösleges pénzkidobásnak ítélte. Előtte azt nyilatkozta a Vas Népének: – Én 23 éven át tisztességgel, a faluért dolgoztam mindig Velemet szolgáltam, más mondanivalóm nincs a helyi népszavazásról.A szavazás napján megkérdezett velemiek mindegyike azt nyilatkozta lapunknak: szükséges a megújulás, a változás. Hiányolták a fejlődést, a pezsgést, az életet falujukból.

Volt, aki egyenesen kimondta: „Ha nem merünk semmibe belevágni, ha nem merünk kockáztatni, akkor nem lesz semmi ebből a faluból.” Más arról beszélt, hogy Szél Józsefnétól tudta meg: a velemi Gesztenyeünnep bevételéből annak csak körülbelül 10 százalékát kapja meg a falu, s ez tarthatatlan így tovább. Ezt a változást sürgető hangulatot tükrözte az érvényes és eredményes népszavazás is. Ezen a velemiek nagy többsége mindkét kérdésre igennel felelt. A Gesztenyeünnep velemiek által történő megrendezésére 122-en igennel, 52-en nemmel szavaztak.

A gesztenyeünnep sokakat vonz Velembe. A falu úgy határozott: jövőre az ott élők rendezik


A községben régóta üresen álló állami ingatlanok ügyében 118 volt az igen, 56 a nem szavazat.Ezek után nem volt váratlan lépés, hogy a népszavazás után öt nappal, pénteken, november 15-én rendkívüli testületi ülésen a polgármester, az alpolgármester és két képviselő – Szél Józsefné nem volt köztük – kezdeményezte a testület feloszlatását.

– Azt hangoztatták, azzal indokolták ezt a lépést, hogy a népszavazás eredményével nem értenek egyet, az szerintük nem szolgálja Velem javát, ezért annak végrehajtását nem tudják képviselni, inkább lemondanak – mondta el kérdésünkre dr. Zalán Gábor jegyző. Végül a testület mind az öt tagja – a népszavazást kezdeményező Szél Józsefné is – megszavazta testület feloszlatását. – Minősített többséggel, egyhangú szavazással döntöttek így – kommentálta dr. Zalán Gábor jegyző a testületi ülésén történt szavazás végeredményét.  

Mi következik ezután? Hogyan szerveződik egy ilyen átmeneti állapotban a falu vezetése, élete?

A jegyző elmagyarázta: 30 napon belül – várhatóan december elején –, összeül a választási bizottság, s dönt a velemi polgármesteri és képviselői választás időpontjáról. Az új testület felállásáig ügyviteli testületként működik, irányítja Velem ügyeit tovább a jelenlegi képviselő-testület. 

Várhatóan április elején lesznek majd helyi választások Velemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!