Hírek

2013.11.09. 15:16

Staféta Molnár Péterrel

Mivel lehet felkelteni a legfiatalabb korosztály érdeklődését a néptánc, a népzene iránt? – kérdezte dr. Somogyi József Molnár Péter táncpedagógustól, a Népművészet Ifjú Mesterétől.

Simon Erzsébet

– A legfiatalabb korosztályok képviselői, az óvodás, kisiskolás gyerekek őszinte nyitottsággal és érdeklődéssel fogadják az őket érő környezeti hatásokat. Néptáncoktatóként és népzenészként az a tapasztalatom, hogy őket a legkönnyebb megszólítani, megénekeltetni, megtáncoltatni. A tánc, a zene, a ritmus olyan emberi kifejezésmód, melyben a belső indulat, a jókedv, az érzelmek öltenek testet. Az apróságok pedig a legkevésbé szégyellik mindezek kimutatását.

A népzenében használatos hangszerek sokasága – a hang, a muzsika megszületése egy hegedű, a nagybőgő vagy éppen a kecskeduda „testében” – pedig minden kisgyermek érdeklődését felkelti. S mindezzel saját kultúránk, magyar identitásunk egy-egy cseppje is eljut a legfiatalabbakhoz.VARGA Albintól, a gencsapáti művelődési ház igazgatójától kérdezem: Melyek azok az események most a községben, amelyek leginkább magukon viselik a hajdani faluközösségre jellemző voná-sokat?

A staféta következő vendége: Varga Albin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!