Hírek

2013.11.21. 17:45

Világa újjászületett

Szombathely - Masszi Ferenc Kísértések című jubileumi kiállítása nyílt a Szombathelyi Képtárban születésnapja alkalmából.

Merklin Tímea

A fanyar humorú művészről senki nem árulta el, hogy hány éves (ő sem), mert valójában úgy pontos, ahogy egykori tanítványa, Szipőcs Krisztina művészettörténész fogalmazott a bevezetőjében: Masszi kortalan és örökifjú . Másképpen szólva: megújulni képes, friss gondolkodású, az érzéseit is újrarendező művész, aki egy hosszú abszrakt korszak után igazán meglepi a közönséget az utóbbi évek színpompás, figurális, elgondolkodtató műveivel.

A festészet és a grafika sokféleségéből tart itt egy szép bemutatót, művenként reakcióra késztet, nem hagyja békén a nézőt, sőt az egyirányú szemlélődést is megszakítja körbejárható kép alapú tér-objektekkel. Cebula Anna képtárigazgató kiemelte, Masszi Ferenc nem csak alkotóként érdemel figyelmet, hanem kiállításrendezőként is, a nevéhez fűződik az egykori Művészetek Háza Pincegalériájának értékes tárlatsorozata, amely pezsgést generált a helyi művészeti életben.

Masszi Ferenc a Disznó esőben című 2010-es képe előtt a képtárban (Fotó: Horváth Csaba)

 

Szipőcs Krisztina Messzi Ferencről, mint kitűnő tanárról emlékezett meg, aki kevés szóval, de nagy hatással tud lenni a tanítványaira, képes továbbadni a mesterségbeli tudást, amelynek birtokában van, és ez is legalább annyira fontos, mint az alkotó művészet. A művészettörténész felhívta a figyelmet az illusztrációkra és könyvtervekre is.

A disznósorozatból a Szent Antal megkísértése című képet emelte ki, ami sűríti a Masszi jelenséget : a klasszikus elődök iránti érdeklődést átszűrve a keserédes, közép-európai, határmenti, 20 21. századi tapasztalatokon könnyedén megfestve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!