Hírek

2013.12.10. 18:05

Évet zárt a TIT

Szombathely - Kedden tartották a vasi TIT Egyesület évzáróját Szombathelyen. Kitüntetéseket is átadtak, dr. Gál József Szentléleky Tihamér díjat kapott.

Kozma Gábor

Elsőként Simon Zoltán Péter, a vasi TIT igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd dr. Banga Lajos elnöki beszámolója következett. A szónok utalt az ismeretterjesztés több évszázados múltjára, a TIT megalakulásának kezdeményeire. Jelesül Bugát Pál és reformkörének azon törekvéseire, amely végpontján a magyar tudományos ismeretterjesztés intézményesülése állt. Mint mondta, Bugát Pál szellemében kell ma is dolgozni, megtartva a nemzetet és annak kultúráját, tudományos életét.

– Kis ország vagyunk, a világ GDP-jének mindössze 0,15 százalékát állítjuk elő. Ugyanakkor a tudományos eredmények terén 0,5 százalékkal vagyunk jelen, tehát igen nagy potenciállal bírunk – mondta.

Simon Zoltán Péter igazgató a vasi egyesület idei évéről szólt. Mint mondta, 46. alkalommal rendezték meg a nyári urbanisztikai egyetemet, 19. alkalommal pedig az osztrák-magyar munkaügyi konferenciát.

– Sikere volt és nagy visszhangot váltott ki az Éhen Gyula emlékév programsorozata, jól működtek klubjaink és több pályázatot is elnyertünk. Az egyesület idén tovább fejlődött, érzékelhető az elmozdulás. Ezért köszönet jár minden tagunknak és támogatónak – emelte ki.

Ezt követően dr. Szabó M. Gyula előadása hangzott el a bolygókról, üstökösökről, amelyet szintén nagy figyelem kísért. A kutató rámutatott, az űr tele van „repülő hegyekkel és kozmikus sóderkupacokkal", amelyek a különböző együtthatók szerencsés összjátékával bolygókká, csillagokká állhatnak össze. Megtudhattuk, hogy a legutóbbi üstökös, amelyhez nagy reményeket fűztek, nem élte túl a Nap körüli bolyongást, a csillag martaléka lett. Ez az előadás mintegy azt is jelképezte, hogy a vasi titesek mindig is abban a szellemi mezőben mozogtak és mozognak ma is, amely értékorientált. Az évzáró végén kitüntetéseket adtak át. Szentléleky Tihamár-díjas lett dr. Gál József író, szerkesztő, közművelődési szakember és közéleti személyiség. Dr. Jankovics Istvánnak pedig a Kiváló Ismeretterjesztő díjat nyújtotta át dr. Czetter Ibolya.

KOMMENTÁR

Kozma Gábor

[email protected]

A TIT, mint civil erő

A TIT vagyis a Tudományos és Ismeretterjesztő Társulat hazánk egyik legrégebbi, máig működő civil szervezete. Voltak megkerülhetetlen periódusai, amikor jószerivel csak itt lehetett az objektív (Makarenkó nélküli) tudást beszerezni. A TIT történelmi erénye, hogy sikerült elkerülni a mindenkori politikát. Annyiban mindenképpen, hogy nem állt be egyetlen zászló alá sem.

Egyszóval amit a TIT jelképez, az a civilség maga: függetlenség, autonomitás, szakirányultság és jelzőszerep. Ez utóbbi annyiban szorulhat magyarázatra, hogy egy civil szervezet léte, működésének körülményei, társadalmi megbecsülése egyben az ország állapotára is utal. Diktatúrában nem tűrik el a civilséget, a demokrácia pedig nem lehet meg nélküle. A TIT erős bástyákat épített ki Vas megyében is. Minden egyes évtized elhozta a helyi civil hősét. A társulatot mindig is érte áldozatokat hozni képes emberek vezették. Ám mára új helyzet állt elő. A digitális forradalom a TIT-ben is átrajzolja a palettát, az információk szabaddá, világméretűvé váltak. A hagyományos eszközök és módok már nem népszerűek a fiatalok körében. Persze a civil szervezetek mindegyike küzd ezzel a problémával. Nincs rá egyetlen jó megoldás, mert folyamatról van szó. Egy biztos: az emberi hangra, közelségre a jövőben is szükség lesz, s ez a civilség fundamentuma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!