Hírek

2013.12.30. 13:14

Hallatták a hangjukat: volt olyan képviselő, aki 46-szor kért szót

Vas megye - Akadtak olyan vasi képviselők, akik többször hallatták hangjukat a Parlamentben az idei évben, s volt olyan is, aki csak párszor élt a felszólalás lehetőségével.

Bajdó Bettina

Harminchárom képviselő nem szólalt fel idén a Parlamentben. A legtöbbször Fónagy János fejlesztési minisztériumi államtitkár, a leghosszabban, több mint 27 órát a jobbikos Staudt Gábor beszélt. A frakcióvezetők közül a legtöbbször Schiffer András, a legkevesebbszer az MSZP-s Mesterházy Attila kért szót, 12 alkalommal napirend előtt. Orbán Viktor miniszterelnök 81-szer beszélt, összesen több mint három órán keresztül.

Vasi képviselők a Parlamentben ciklus elején, 2010-ben. A felszólalások számát, hosszát rögzítik. Fotó: Archív

Vas megye országgyűlési képviselői közül a felszólalások száma alapján a lista élére került dr. Nemény András (MSZP). A képviselő 46-szor szónokolt, az országgyűlési honlapon elérhető adatok szerint legutóbb december 17-én az egyes házszabályok rendelkezései miatt. A fideszes Ágh Péter 31-szer szólalt fel, nemrég a 86-os főút felújításának befejezésére kérdezett rá. A 30 felszólalása a második helyre volt elég. Dr. Gulyás Gergely (Fidesz) állhat a képzeletbeli dobogó harmadik fokára, ő 28 alkalommal beszélt. Nemrég az országgyűlésről szóló törvény módosítása miatt. Dr. Ipkovich György (MSZP) huszonhétszer hallatta a hangját, például trafikügyben és az olcsó gáz felhasználási lehetőségeinek aggályai miatt. Dr. Puskás Tivadar (KDNP) tizenháromszor beszélt, egyszer hosszabban vezérszónokként az egészségügyi törvény módosítása miatt. Bana Tibor (Jobbik) tizenkét alkalommal kért szót, legutóbb Magyarország jövő évi központi költségvetése kapcsán. Dr. Hende Csaba (Fidesz) honvédelmi miniszter nyolc alkalommal jelentkezett, december elején például egy honvédséggel kapcsolatos kérdésre adott választ. Kovács Ferenc (Fidesz) négyszer kért szót, legtöbbször az Erzsébet-programról szóló törvény módosítása miatt. V. Németh Zsolt (Fidesz) vidékfejlesztési államtitkár háromszor emelkedett szólásra, kétszer a termőföld védelméről szóló törvényt illetően. Őt követi két felszólalással Básthy Tamás (KDNP), aki még novemberben kapott szót a szociális igazgatás és ellátás törvénye miatt. A lista végén Bebes István (Fidesz) áll, aki egyszer emelkedett szólásra, arról érdeklődve, mikorra várható a 86-os út Körmend és Rédics közötti szakaszának alkalmassá tétele a kamionok számára.

JEGYZET

Bajdó Bettina

[email protected]

Belehúztak az év végére

Elnézve az éves adatokat az kijelenthető, hogy az elmúlt hat hónapban belehúztak a képviselők. Volt, aki több energiát fektetett bele a felszólalásokba, s volt, aki kevésbé aktivizálta magát. Júniusig például V. Németh Zsolt egyszer sem szólalt fel, s Básthy Tamás is csak egyszer kért szót. De nemcsak a lista végén állók húztak bele, hanem a lista elején lévők is. Már akkor is a megyében a felszólalások száma alapján a lista élére került dr. Nemény András (MSZP) a 19 felszólalásával, s őt követte a fideszes Ágh Péter 18-szori szólásra emelkedésével. Persze nemcsak a felszólalások számát érdemes vizsgálni, hanem azt is, ki, milyen ügyben kért szót. A listavezető MSZP-s politikus szinte az élet minden területére kitért a felszólalásai kapcsán, kérdezett az egyetemek jövőjéről, az egészségügy helyzetéről, a nyugdíjasok sorsáról. Ugyanez elmondható a fideszes Ágh Péterről is, ő a gyerekek védelmét és a drogstratégiát is elemezte. Bana Tibor megyénket érintő kérdéseket is boncolgatott, megszűnő munkahelyek és trafikmutyi miatt emelkedett szólásra. S bár Bebes István egész évben egyszer szólalt fel, de legalább olyan kérdést tett fel, mely fontos a térség jövője szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!