Hírek

2013.12.10. 18:55

Kilencezer eurós büntetés

Súlyos büntetéseket szabtak ki az elmúlt hónapokban magyar építőipari vállalkozásokra Ausztriában.

Rózsa Melinda

A munkaerőpiac 2011. májusi megnyitásáig száz alatt volt az Ausztriában tevékenykedő, Magyarországon bejegyzett cégek száma, azóta ugrásszerűen megnőtt.

A legtöbb kint is szolgáltató vállalkozás az építőipar területén tevékenykedik.

Az ősz folyamán egész Ausztriában ellenőrizték ezeket a cégeket (nem csak a magyarokat egyébként). Komplex munkahelyi ellenőrzések voltak, vagyis vizsgálódott az adóhivatal, a munkaügy, a gazdasági minisztérium is.

Két hónap alatt 1446 vállalkozásnál jelentek meg az ellenőrök, az akcióban 2263 munkavállaló foglalkoztatását vizsgálták. Az eredmény súlyos: összesen 23 000 euró helyszíni biztosítékot szedtek be, 207 000 euró járulék befizetését rendeltek el, valamint lefoglaltak 753 000 euró értékű követelést.

Volt egy olyan eset Stájerországban, ahol a vállalkozás magyar színvonalú béreket fizetett a kint dolgozó munkavállalóinak, 83 százalékos alulbérezést produkálva. Az osztrák hatóságok ezt nem tolerálták: munkavállalónként kilencezer eurós büntetést szabtak ki.

A Burgenlandi Gazdasági Kamara felsőőri (oberwarti) kirendeltségének vezetője, Ronald Rasser egy szombathelyi kamarai rendezvényen elmondta, a napi gyakorlatból úgy látják, a magyar cégek sok esetben nem tájékozódnak előzetesen arról, hogy milyen bejelentési kötelezettségeik vannak.

Amikor helyszíni ellenőrzést kapnak, akkor már késő. A formanyomtatványokat, dokumentumokat mindig a tényleges munkavégzés helyén kell tartani. Több ezer eurós büntetéseket kell fizetni az adminisztráció elmaradásáért is.

Az építőipar területén fokozott ellenőrzések vannak, és nem csak a munkavégzésre vonatkozóan. Komolyan felügyelik az építkezések során felhasznált anyagok (tégla, stb.) minőségét is. Ilyen ügyekben a település polgármestere az elsőfokú hatóság. Számos helyen állítottak már le építkezéseket minőségi kifogás miatt, nem voltak meggyőződve arról, hogy a megfelelő anyagokat építették be.

Ezt elkerülendő, az osztrák kamara azt tanácsolja, a vállalkozások szerezzék be beszállítóiktól az igazolást arról, hogy az adott építőanyag megfelel az osztrák minőségi követelményeknek.

Az előírások tartományonként változnak, más előírások vannak érvényben Burgenlandban arra vonatkozóan, hogy hogyan kell kinéznie egy lakóháznak, mint például Stájerországban.

Az építőiparon túl ez továbbgyűrűzik más szakterületekre – villanyszerelésre és hasonlókra – is.

Az osztrák hatóságok arra kérik a kint szolgáltató magyar cégeket, hogy minden esetben előzetesen tájékozódjanak a szabályozásokról, és ne a szomszédtól, hanem a hivatalos helyekről.

Szakértői segítség kérhető például – magyar nyelven – a bécsi magyar nagykövetség külgazdasági irodájától, de osztrák ügyvédi irodák is egyre több helyen foglalkoztatnak magyar munkatársakat, főleg a határ menti régióban.

SZERINTEM

A hivatalos adatokból úgy tűnik, leáldozott az ausztriai feketemunkák és svindlizések korszaka. A forintra átszámítva milliós nagyságrendű bírságok kiszabását kockáztatni már csak kevesen merik. Ugyanakkor kiskapuk mindenhol vannak, még a bekeményített osztrákoknál is. A magyar vállalkozó (tisztelet a kivételnek) meg már csak ilyen: megtalálja. Így szocializálódott. Így szocializálódtunk. Hiába dőlt le már huszonnégy(!) évvel ezelőtt a vasfüggöny, ahhoz, hogy a fejekből is végképp eltűnjenek a nyomai, no meg az itthon szinte ránk kényszerített trükközési őstehetség, még generációknak kell felnőniük. Itthon vagy Ausztriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!