Hírek

2013.12.18. 15:35

Megbecsülik az édesanyákat

Szombathely - A kormány döntött a gyed extra januári bevezetéséről, a diplomás gyedről, és a kisgyermekeseket foglalkoztató munkáltatók adókedvezményeiről.

Simon Erzsébet

Elfogadta az Országgyűlés december 9-én az egyes törvényeknek a gyermekgondozási ellátások átalakításával, valamint a szociális hozzájárulási adó megfizetése alóli kedvezmény bővítésével összefüggő módosításáról szóló törvénycsomagot. Ágh Péter parlamenti képviselő és Harangozó Bertalan kormánymegbízott sajtótájékoztatón ismertette szerdán a megyeházán ennek részleteit.


A januártól hatályos törvény célja a gyermekvállalás ösztönzése, a kisgyermekes szülők számára a munkaerőpiacra való visszatérés feltételeinek javítása. Lehetőség nyílik a gyermekgondozási díj folyósítása mellett keresőtevékenység folytatására a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például egy időben két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek.

A diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat, ők a minimálbér alapján kaphatnak gyedet. Azokat pedig, akik egységes osztatlan képzésben, mesterképzésben, doktori képzésben részesülnek, a garantált bérminimum alapján illeti meg a gyermekgondozási díj. Januártól a munkáltatók több adókedvezményt vehetnek igénybe, ha három vagy többgyermekeseket foglalkoztatnak.

Címkék#gyed extra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!