Hírek

2013.12.22. 15:03

Nyugodt aranyvasárnap, elmaradt a roham

Szombathely - A legtöbben már csak apróságokat vásároltak a Fő téren a karácsony előtti utolsó vasárnap, aranyvasárnapon. Sokan forraltboroztak és lángost ettek a vásárban. A nagy bevásárlóközpontoknál azonban rengeteg autót lehetett látni.

Farkas Eszter

Sokan már csak apróságokat, kiegészítő ajándékokat vásároltak a karácsony előtti utolsó vasárnap, aranyvasárnapon a szombathelyi Fő téri vásárban. A nagy roham elmaradt, a legtöbben inkább forraltboroztak és lángost majszoltak az árusoknál.

– Inkább bronzvasárnap volt erősebb, valamint szombatonként jött több vásárló hozzánk – mondta Kovács Ibolya, aki a Fő téren árusít sapkákat, kesztyűket és férfi sálakat.

– Itt a Fő téren azért vásárolnak szerintem, mert úgy gondolják az emberek, hogy jobb minőséget kapnak, mint a nagyobb áruházakban. Ráadásul vásárlás közben még borozhatnak is – tette hozzá Ibolya.

 

Bali Franciska szintén a Fő téren árulja portékáit: apró csecsebecséket, amelyek különlegessége az, hogy magyar termékek.

– Én úgy érzem, hogy jó a forgalom, de a szombatok, valamint a szerda a csütörtök és a péntek általában erősebbek szoktak lenni itt a Fő téren. Sokan úgy vannak vele, hogy csak vegyünk már valamit, mert sürget az idő – ecsetelte Franciska.

Nagy Csaba méhész is már egy hónapja árulja termékeit a szombathelyi Fő téren.

– Én azt gondolom, hogy érezhető az aranyvasárnapi forgalom, bár a szombatok általában erősebbek voltak. Talán az időjárás miatt jöttek ma kevesebben. Sokan a nagyobb ajándékok mellé vesznek még kiegészítőket. Szerencsére elmondhatom azt, hogy sokan keresik és meg is veszik az egészséges termékeket karácsonyra – egészítette ki a mézes termékeket áruló méhész.

A Szoldatits család is nézelődni ment tegnap délelőtt a Fő téri vásárba. Előtte azonban erőt merítettek: lángos és forró ital mellett tervezték meg, hogy mit is vásárolnak.

– Már több mindent megvettünk, de azért még kell vásárolnunk. Nem igazán van összeghatár, igyekszünk praktikus ajándékokat venni egymásnak – mondta Szoldatits Nikolett.

Kicsit odébb épp egy mackót nézegetett Marton Dóri és édesapja Marton Béla.

– Szerencsére már szinte minden ajándékot megvettünk, csupán egy dolgot kell még beszereznünk – vázolta fel az apuka.

A Fő téri árusok még hétfő estig lesznek nyitva.

A bevásárlóközpontokban és áruházakban nagy volt a forgalom. A legtöbb áruház parkolója tele volt autókkal.

A becslések szerint egyébként a magyar lakosság a két évvel ezelőttinél átlagosan tízezer forinttal többet, 54 ezer forintot költ karácsonyi ajándékokra az idén. A felmérés szerint a lakosság fele az aktuális havi fizetéséből finanszírozza a karácsonyi kiadásokat. Bár az ajándékok 63 százalékát még mindig a bevásárlóközpontokban, plázákban szerzik be a vásárlók, a webáruházak idén már a második helyen állnak – 48 százalékkal. Az internet térnyerésének vesztesei jellemzően a kisebb boltok, szaküzletek, de a karácsonyi vásárok is veszítettek népszerűségükből. A megkérdezettek 21 százaléka a lehető legtöbb dolgot az interneten keresztül igyekszik bonyolítani: ott választja ki az ajándékot, amelyet aztán ott is fizet ki.

 

SZERINTEM

Minden évben elhatározom, hogy nem hagyom az utolsó pillanatra az ajándékok megvásárlását. Ez még eddig soha sem sikerült. A legmeredekebb talán az az év volt, amikor december 24-én délelőtt próbáltam vásárolni. Kisebb-nagyobb sikerrel, mert ilyenkor már a nagyobb üzletek ki vannak fosztva. A korai készülődéses elhatározásom mellett mindig megfogadom, hogy az ajándékok mellé saját készítésű dolgokat is adok. Ez talán egyszer sikerült, amikor narancslekvárt és mézeskalácsot adtam a szeretteimnek. Természetesen az idén sem hazudtoltam meg magam, mint eddig mindig, a vásárlás még várat magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!