Hírek

2013.12.03. 15:00

Tenni a kiégés ellen - Tanárokat, diákokat is veszélyeztet

Hogy lehet megelőzni a pedagógusok kiégését? Hogyan őrizhetik meg egészséges lelkületüket, hogy egészséges lelkű diákokat nevelhessenek?

Merklin Tímea

Ezekre a kérdésekre is válaszokat keres a Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központjának (PSZK) Egészségfejlesztés az oktatásban című projektje, amihez nemzetközi konferencia is kapcsolódott.

Az Egészségfejlesztés az oktatásban című, 2014 őszéig tartó programban a Zala megyei önkormányzat a vezető partner, Vas megyéből 10 közoktatási intézmény vesz benne részt (2 óvoda és 8 iskola), továbbá két olyan muravidéki intézmény, melyek egyike egészségvédelemmel, a másik egészségfejlesztéssel foglalkozik.

– A konferencia az iskolák jó gyakorlataira épült – foglalta össze Bakó Balázst a PSZK intézményegységvezetője. – Valamennyi iskolát és óvodát meghívtuk, hogy tanulhassanak egymástól: hogy lehet fejleszteni az egészségtudatos magatartást az iskolákban.

A programban részt vevők felfegyverkezhetnek azzal a tudással, hogy lehet a kiégést kivédeni, konfliktuskezelési technikákat is tanulhatnak. A kiégés nem csak a pedagógusokat veszélyezteti,  előfordul a középiskolás diákok körében is. Életuntak, nincs motivációjuk és ez tanulási problémákat is okoz. Az adrenalin-hiányos állapotok vezetnek a pótcselekvésekhez. A pedagógusoknak erre is fel kell készülni.

– Célunk, hogy az egészségfejlesztés bekerüljön a pedagógusképzésbe. Eddig nem volt benne, csak mint az iskolai rejtett tanterv része – tudtuk meg Csonka Lászlótól, a PSZK pedagógiai előadójától. – Az is fontos, hogy a már pályán lévő pedagógusok megismerkedjenek az új eredményekkel, ezért továbbképzéseket tartunk az egészségfejlesztés módszertanából, milyen eszközei, technikái vannak a kiégés megelőzésének.

Minden iskolában vannak egészségfejlesztő foglalkozások (drog-, alkohol, dohányzás megelőzés), de a pszichológiai háttere nem derül fel. A továbbképzéseken (amint a konferencián is így volt) pszichológus beszél a függőség lényegéről.

A PSZK munkatársai beszámoltak egy általuk folytatott nemzetközi kutatásról is, amely a 10–18 éves diákok egészségtudatosságát próbálja feltérképzni. A felmérés Vas megyében is zajlik, kiválasztott iskolákban. A kérdések az egészséges életmódra, a drogproblémákra, a szenvedélybetegségekre, a szexuális életre vonatkoznak. Január–februárban lesznek eredmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!