Hírek

2014.01.07. 15:00

A 2014. év madara lett a túzok

Idén ünnepli fennállásnak 40. évfordulóját hazánk legnagyobb, közel 10000 taggal rendelkező természetvédelmi szervezete, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Ezért a szervezet jelképe lett az év madara.

Némethy Mária

– A túzok elterjedési területe az eurázsiai sztyeppövezetben Marokkótól Szibéria távol-keleti vidékéig húzódik, mely az utóbbi száz évben erőteljesen feldarabolódott – közli dr. Gyurácz József főiskolai tanár, dékán, a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke. – Az egymástól közutakkal, vasutakkal, településekkel elszigetelt állományok egyedszáma jelentősen csökkent, a faj Nyugat-Európa nagy részéről kipusztult.

A mai Magyarország területén a 20. század közepéig körülbelül 8000 túzok élt, 1969-ben már csak 2800, tavaly 1500 egyedet regisztráltak. A 19. század végén, 20. század elején még Szombathely környékén, a Rába mentén és a Kemenesalján is kisszámú, de rendszeres fészkelő volt. A hazai populáció nagy része napjainkban a Duna menti síkság, a Nagy-Sárrét, a Bihari-sík, a Hortobágy, valamint a Hanság és a Mosoni-sík térségének nyílt füves pusztáin, mezőgazdasági területein csoportosul.

A túzok állománya nagyon lecsökkent. Itt egy kakas látható (Fotó: Berczi Zoltán)

A túzok Európa legnagyobb méretű madárfaja, a hímek (kakas) magassága elérheti az egy métert, tömege a 15-18 kilogrammot. A március végétől májusig elhúzódó udvarlási (dürgési) időszakban a kakasok légzacskójukat felfújva, szárnytollaikat kifordítva, faroktollaikat felhajlítva tetszelegnek a tyúkok (tojó) előtt.

A Kárpát-medencében élő túzokok csak nagyon hideg, havas teleken vonulnak, ilyenkor Olaszországig és Albániáig is eljutnak. Vas megyében is csak egy-egy téli kóborló példányát figyelték meg az utóbbi évtizedekben.

A 20. század első felében a magyar állomány csökkenésében valószínűleg jelentős szerepet játszott a kakasokat pusztító vadászat. A túzok 1970 óta védett madárfaj. A magyar túzokállomány pusztulásának legfőbb oka a 20. század második felében egyre intenzívebb mezőgazdálkodási módszerek elterjedése volt. A tojásokat, fiókákat a kaszálás, betakarítás mellett jelentős mértékben pusztítják a varjúfélék, rókák, kóbor kutyák és vaddisznók is. A kisalföldi állomány megerősödése bíztató, talán megyénkbe is visszatérnek a fészkelő túzokok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!