Hírek

2014.01.29. 14:55

Horváth Miklós és Bakos Zoltán munkáját közösségi díjjal ismerték el

Kőszeg, Velem - A hétvégén adta át Kőszegen a Dr. Kiss Gyula Egyesület a közösségért díjakat. Volt köztük velemi, kőszegi díjazott, méltatták is őket.

Némethy Mária

Hajdanán a híres velemi gesztenye, amely őshonos növény ott, a velemi családok megélhetési forrása volt, Budapestre irányvonatokon juttatták el. Horváth Miklós, Velem polgármestere felmenőinek 150 fája volt, nem véletlen hát a gesztenye szeretete. No meg falujának szeretete, hiszen közel 30 éve áll a község szolgálatában.

Hitvallása a „szolgálat" szó, amelyet egy idős bácsi bölcs meglátása szerint igyekezett ellátni, aki azt mondta neki: „Fiam, ha erre a pályára lépsz, akkor téged azért is fognak szidni, ha süt a nap, azért is, ha esik az eső. De egyet fogadj el tőlem, próbálj ember maradni." S ő megpróbálta mindig a faluja érdekeit szem előtt tartani. Akkor is, amikor a falusiak szavajárása szerint gyüttmentnek számító városi népművelők továbbképző háza kezdte működését, majd számos népi kismesterség művelője kérte támogatását a velemi kézműves népművészeti műhelyrendszer építéséhez, vagy amikor több évtizeddel ezelőtt éppen a velemi gesztenye ünnepének apropója teremtette meg a térség, és most már az ország egyik legszínvonalasabb őszi rendezvényét, a Gesztenyeünnepet, amely Velem hírnevét gyarapította, a helyben lakók számára pedig összetartó, közösségformáló eseménnyé vált.

A fentiek alapján a népművelőket, kézműves alkotókat segítő, támogató munkáját ismerte el Horváth Miklósnak a Dr Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnöksége a közösségi díj felterjesztésével. Köszöntötte őt Tóth Péter, alpolgármester, valamint dr. Kapiller Sarolta, a járási hivatal vezetője.

Bakos Zoltán képzett pék-cukrász, sütőipari technikus. Közművelődési tehetsége intézményes szinten 2000-ben bontakozhatott ki, amikor polgári szolgálatra felvételt nyert a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházba. Kiváló munkavégzése alapján lett 2001. március 1-től kinevezett szakalkalmazott. 2005-ben végzett a Berzsenyi Dániel Főiskola művelődésszervező szakán.

Kőszeg Város Fúvószenekara elnökségi tagja, sokáig ki nem nevezett titkára. Sokat tett a zenekar új próbatermének megszerzéséért. Nevéhez fűződik a Fúvósfarsang – Giccs Party rendezvény megálmodása, mellyel a megye legnagyobb szabású farsangi bálját hozta létre, biztos anyagi bázist teremtve kedves zenekarának. Jelenleg is lelkes tubása a csapatnak.

Civil önkéntes munkája emellett a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület elnökségi tagja, a Douzelage nemzetközi testvérvárosi egyesület konferenciájának állandó résztvevője, a Cáki Kulturális Egyesület aktív tagja.

Műszaki érdeklődése is sok esetben vitte önként vállalt feladatok ellátására. A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes műsorainak műszaki vezetője, vagy a tavalyi Cirákulum koncertjének hangosítója, a Kőszegi Várszínház műszaki ügyeinek felelőse. Természetesen a vár felújításakor is folyamatosan próbálta a legjobb műszaki megoldásokat kiviteleztetni.Jelenleg a nettó 25 millió forintos KŐ-KÖZ-MŰ program egyik szakmai megvalósítója.

A Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület díjátadóján köszöntötték munkatársai, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a kőszegi fúvósok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!