Hírek

2014.01.11. 11:52

Újévi fogadalmak és bukások

Szombathely - Az új évet sokan fogadkozással kezdik: lefogyok, leszokom, megváltozok. Aztán eljön a pillanat, amikor feladják. Vajon miért? Erről is beszél dr. Buda Botond ideggyógyász, címzetes egyetemi docens.

Nagy Ildikó

Egyáltalán: miért ilyenkor fogadkozunk? Valóban könnyebb az új esztendő küszöbén új életet kezdeni?

– Érthető törekvés, hogy nagy elhatározásainkat, fogadalmainkat igyekszünk valamilyen jeles naphoz igazítani. Így az elért eredmény jobban számon tartható, a visszatekintés is könnyebb, a pillanat ünnepi jellege pedig fokozza az elhatározás erejét, lendületünket, kitartásunkat. Köthetnénk persze fogadalmainkat – s szoktuk is – születésnapunkhoz, házasságkötésünk napjához, vagy más kitüntetett dátumhoz is – mondja dr. Buda Botond.

Dr. Buda Botond szerint a fogadalmak megtartása szempontjából előnytelen a január 1-jei kezdet. Fotó: Szendi Péter

– A fogadalmak szociológiai kutatások szerint nagyjából az élet tucatnyi vonatkozását érintik. Leggyakoribbak a fizikai jólétünk, egészségünk javítását célzó elhatározások: egészséges táplálkozás, fogyás, több testgyakorlás, az alkoholfogyasztás mérséklése, a dohányzás elhagyása, káros szokásainktól (például a körömrágástól) való megszabadulás. Szorosan ezt követik a mentális jólétünkkel kapcsolatos ígéretek: pozitívan fogok gondolkodni, élvezem az életet, többet nevetek. A dobogó harmadik helyén állnak az anyagi természetű fogadalmak: kikeveredni az adósságból, félretenni, kisebb beruházásokat megvalósítani. Gyakoriak még a karrierrel, munkával kapcsolatos fogadalmak. A tanulás, művelődés terén az érdemjegyek javítása, nyelvtudás megszerzése, rendszeres tanulás, több olvasás a leggyakoribb ígéret. Gyakran teszünk fogadalmat személyiségünk és életvitelünk változtatására: rendszeretőbb, pontosabb, összeszedettebb leszek, beosztom az időmet, kevesebbet lógok a Facebookon... A korábbi évszázadokban gyakran fogadták meg az emberek, hogy elzarándokolnak egy-egy kegyhelyre. Ma inkább a kedvtelési célú vagy praktikus utazásokat ígérjük meg magunknak: idén eljutok végre Thaiföldre, vagy meglátogatom idős nagynénémet az ország túlsó végében. Szerencsére ma is vannak, akik mások segítésére, jótékonyságra, önkéntes munkára tesznek fogadalmat. Rohanó világunkban előkelő helyre rukkolt a fogadalmak között az az ígéret is, hogy több, minőségibb időt töltök családtagjaimmal, szeretteimmel. Klasszikus fogadalom évszázadok óta az új esztendőre tervezett esküvő, gyermekáldás. És nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy sokan vannak ma is, akik spirituális tekintetben fogadnak változtatást: több imát, Isten felé való szorosabb odafordulást az életben. Hogy a fogadalmak mit árulnak el az emberről, az nagyon változó. Megfelelő év végi önvizsgálatot követő újévi fogadalmaink pontosan reflektálnak hibáinkra, hiányosságainkra, vágyainkra, szükségleteinkre – teszi hozzá a szakember.

És hogy miért nem tudjuk megtartani a fogadalmakat?

– Az ember alapvetően esendő, gyenge lény. Ráadásul jellemző, hogy éppen olyasmire teszünk fogadalmat, ami nehéz feladat, amit az év hétköznapjaiban eddig is képtelenek voltunk megvalósítani. Így hát nem csoda, hogy az ígéretek nagy hányadát nem sikerül valóra váltani. Egy viszonylag friss brit tudományos tanulmány szerint az emberek 88 százaléka belebukik újévi fogadalmaiba, noha kezdetben 52 százalékuk biztos volt benne, hogy sikerül megtartania ígéretét. Kézzelfogható célok kitűzése (egy kiló fogyás hetente) inkább a férfiaknál növeli a siker esélyét mintegy húsz százalékkal, a nők pedig akkor számíthatnak tíz százalékkal nagyobb valószínűséggel eredményre, ha fogadalmukat világgá kürtölik, így barátnőik támogatására is számíthatnak – teszi hozzá dr. Buda Botond, aki szerint hiába tűnik mágikus dátumnak, a fogadalmak megtartása szempontjából voltaképpen meglehetősen előnytelen a január 1-jei kezdet. Ugyanis napjainkban ezt több hetes felfokozott karácsonyi-szilveszteri „pörgés", vidámság, jólét, eszem-iszom előzi meg. A decemberi bőség és lazaság után nem rögtön érezzük nyűgnek a magunk által állított korlátokat és szabályokat: a lendület visz még egy darabig. Előbb-utóbb azonban többségünkön eluralkodik a depriváció érzése: egyre nyomasztóbban érezzük, hogy mi mindentől „foszt meg" az új szabályrendszer. Ekkor elkezdődnek az apró lázadások: egy szál cigi vagy egy alkoholmámoros este belefér – gondoljuk. S bizony gyakran itt kezdődik az elbukás. Nem szerencsés az sem, ha a megfogadott új szabályokat korábbi „bűneink" büntetéseként éljük meg, így ugyanis még nagyobb az önmagunk alkotta szabályok elleni lázadás esélye.

Mi volt a legkülönlegesebb fogadalom, amiről dr. Buda Botond hallott?

– Nálunk is kezd divatba jönni a városi fák színes kötött ruhákba való öltöztetése a fagyos napokra; Kőszegen lehet ezzel a bohókás, vidám ötlettel találkozni. Egy hölgy betegem azt fogadta meg, hogy a következő télre az előzőnél jóval több, tíz négyzetméternyi kötött „ruhával" látja el a fázós fákat. Nem kicsi, de teljesíthető cél: szurkolok, hogy sikerüljön, és öröme teljen benne!

Hogyan tehetjük sikeresebbé fogadalmainkat?

Íme, néhány jó tanács a szakembertől. Realisztikus célokat tűzzünk ki, a változtatásokat fokozatosan integráljuk életünkbe. Pontosan határozzuk meg az elérendő célt, a hozzá vezető állomásokat, és ne várjunk el magunktól tökéletességet. Előre készüljünk fel a kísértésekre, és emlékeztessük magunkat gyakran azokra az előnyökre, amelyekben bízva a fogadalmat tettük, és büntetés helyett sokkal inkább ajándéknak tekintsük a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!