Hírek

2014.02.24. 15:50

Folyamatosan dolgozzák fel az íveket

Vas megye - Az országgyűlési választást április 6-ára tűzte ki a köztársasági elnök. Február 17-e óta gyűjtik a jelölő szervezetek az ajánlásokat.

Farkas Eszter

Az egyéni választókerületben a jelöléshez legalább ötszáz választópolgár ajánlása szükséges, a jelölőszervezetek február 17-e és március 3-a között gyűjtik az ajánlóíveken az aláírásokat, egy állampolgár több jelöltnek is adhat aláírást. Vas megyében három egyéni választókerület van.

– Az 1-es számú választókerületben, Szombathelyen a hétfő reggeli adatok szerint összesen 22 szervezet és két független jelölt kérte ki az ajánlóíveket, ebből egy szervezet ugyan igényelt ívet, de nem vette át. A 2-es számú választókerületben, Sárváron 24 szervezet és egy független, a 3-as számú választókerületben Körmenden 23 jelölőszervezet vette át az aláírást gyűjtő íveket – mondta el érdeklődésünkre dr. Kun László, a Vas Megyei Területi Választási Iroda irodavezetője.

Az asztalnál ül dr. Kun László, mellette Fritz Péter, a területi választási iroda informatikai vezetője. Fotó: Ohr Tibor

– A választási iroda ellenőrzi az ajánlásokat, erre összesen három nap áll rendelkezésére az irodának. Ezt követően a választási bizottság veszi nyilvántartásba a jelöltet, ha valamennyi a választási törvényben meghatározott feltételnek megfelel. Ezen feltételek alapján a szombathelyi választókerületben két szervezet jelöltjét vette nyilvántartásba a választási bizottság, hárman pedig leadták az aláírásokat, amelyeket jelenleg ellenőriz és feldolgoz az iroda. A sárvári választókörzetben két jelöltet vettek nyilvántartásba, s ketten adták le az íveket, a körmendi választókörzetben két jelöltet vettek nyilvántartásba eddig. Én azt gondolom, hogy ezekben a napokban kapjuk meg majd a legtöbb ívet a szervezetektől. Minden esetben tudjuk tartani a három napos határidőt, ha kell a kollégák szombaton és vasárnap, valamint éjszaka is dolgoznak. Mind a három Vas megyei választókörzetben felkészültek az irodák, s jól működik jelöltajánlási rendszer – tette hozzá Kun László.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok már megkapták az értesítőt a névjegyzékbe vételükről. A kampány február 15-én hivatalosan is elkezdődött, idén a szavazás napján, április 6-án sem lesz kampánycsend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!