Hírek

2014.04.03. 11:15

Útépítés: áldás és átok

Vát - Nem mindenki öröme felhőtlen az M86-os gyorsforgalmi út építése kapcsán: földtulajdonosok és a váti önkormányzat vezetői szerint a kivitelező nem teljesítette maradéktalanul a kötelességét.

Simon Erzsébet

Mintegy két kilométeren át zötykölődünk a terepjáróval azon a földúton, amely mezőgazdasági területeken át vezet egy kerítésig. Bíró József váti polgármester és dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd invitált bennünket a bejárásra, hogy a saját szemünkkel győződjünk meg a szántóföldek közötti áldatlan állapotokról. Nemesbőd északi végétől indultunk, egy darabig az új négysávos – már aszfaltos – nyomvonallal párhuzamosan haladtunk Vát felé, majd egy derékszögű kanyar után Porpác felé vettük az irányt. Ezt a szakaszt használták a kivitelezők az M86-os építéséhez szükséges kavics szállítására egy porpáci kitermelő helyről.

A földút csaknem 20 méter széles, van hely bőven bukdácsolni a kemény, száraz bordák között. Az, hogy az engedélyezett útszélesség csaknem dupláját használták a szállítók, csak a kisebb probléma, magyarázza Bíró József. A nagyobb, ami miatt „harcban állnak" a kivitelezővel, az, hogy a földút két oldalán húzódó mély vízelvezető árkot betemették, s többszöri felszólítást követően sem állították helyre az eredeti állapotot. Ezt már tavaly meg kellett volna tenniük. A vízelvezető árkok rendben tartása amúgy önkormányzati feladat, de azt nem tudja vállalni a helyhatóság, hogy a mások okozta károkat saját pénzen orvosolja.

Bíró József és dr. Szendrő-NémethTamás a kiszélesített, árokmentesített" földúton, amelyet hónapokkal ezelőtt helyre kellett volna állítaniuk az útépítőknek. Ez máig nem történt meg. Fotó: Simon Erzsébet

Dr. Szendrő-Németh Tamás pedig egy földtulajdonost képvisel, akinek a szántóját vágja ketté a porpáci kavicsbányáig vezető földút. Ezt a 8 ezer négyzetméter, „a hasznosításból időlegesen kivett termőföldet" egy 2012-ben kötött szerződés szerint egy évig használhatták az útépítők. Tavaly júliusban a határidő lejárt, ám a gazda mindeddig nem tudta bevetni ezt a területet, mert a használók nem állították helyre az eredeti állapotot. Tavaly ősszel az ügyvéd birtokvédelmi kérelmet is benyújtott a hatóságokhoz: bár kötelezték a kivitelezőt a birtoksértés megszüntetésére s a rekultivációra, az ingatlanok a mai napig nem alkalmasak a rendeltetésszerű használatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!