Hírek

2014.05.26. 16:21

Az idén alig lesz akácméz

Alig lesz idén akácméz, repceméz viszont bőven. A repce virágzásakor ugyanis szélcsendes idő volt, az akácvirágzáskor viszont napokig tombolt a szél.

Peltzer Géza

– A viszonylag enyhe tél után korán tavaszodott idén.A repce virágzásakor viszonylag jó idő volt, átlagos mennyiségű mézet tudtunk pörgetni, és még abban reménykedhettünk, hogy az akácvirágzásra megerősödnek a méhcsaládok is – tudom meg Nagy Csaba méhésztől. Ő maga harminc éve foglalkozik méhészettel, és szüleitől nagyszüleitől tanulta ezt a mesterséget.

– Azt tartja a szakma, hogy a május 15–20. közötti akácvirágzás a legmegfelelőbb.. Idén korábban tavaszodott a szokásosnál, és már ötödikén virágzott az akác. Az első pár napban még megfelelő volt a hőmérséklet éjszaka és nappal is, de utána beköszöntött a közel két hétig tartó szeles, szokatlanul hideg időjárás. Ez teljesen tönkretette a dunántúli akácokat. Ebben az időszakban a méhek nem tudtak kimenni a kaptárakból, a szél, meg az eső leverte az akácvirágot.

Ezek következtében akácméz a szakember szerint csak mutatóban lesz idén, az ára viszont jóval magasabb lesz, mint egy évvel korábban. A kereskedők már most alig tudnak hozzájutni a legértékesebb magyarországi mézfajtához, a méhészek pedig abban reménykednek, hogy az ezután nyíló virágokról bőven tudnak hordani majd a méhek.

– Nekem százhatvan méhcsaládom van, hatvanat hoztam ide ki a Kőszegi-hegységbe a Hétforrás fölötti erdőbe. A többi Hosszúperesztegnél van az akácon, illetve Dozmatnál egy facéliatábla mellett, ahol már megegyeztem a tulajdonossal és az önkormányzattal is. A méhek itt fenn az erdőben most még találnak egy kis akácot, ami talán öt százaléka a szokásosnak, de emellett a virágzó erdei fák, de főleg cserjék – például som – virágait is látogatják. De mi már a jövő hétre készülünk, amikor nyílik itt a szelídgesztenye, ebből sűrű, sötét méz lesz, amely jó hatással van az érrendszerre – teszi hozzá a méhész. – És majd júliusban virágzik a napraforgó, szerencsére elég nagy területen termelik még Magyarországon.

A méhészek között nagy felháborodást keltett Brüsszel azon elképzelése, hogy az akácot tiltólistára tették, hiszen ennek az özönnövénynek minősített fának a virágja szolgáltatja a legértékesebb mézet.

– Az akácfa valóban agresszív faj, mellette kevés más növény marad meg, de az aljnövényzet ugyanúgy vegetál, mint más erdők alatt. De vannak erényei is: virágjából méz készül, megköti a homokot, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a hazai tűzifa legalább harmadát adja. Mivel sarjról is szaporodik, kiirtása szinte lehetetlen, tehát én olyan nagyon nem félnék attól, hogy záros határidőn belül kipusztítanák a hazai akácosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!