Hírek

2014.05.29. 13:49

Gyakorlat: Kisiklott vasúti kocsi, szivárgó veszélyes anyag

Látványos és rendkívül összetett, katasztrófafelszámolási-együttműködési gyakorlatot tartott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csütörtökön Szombathelyen.

Tűzoltási, műszaki mentési, iparbiztonsági és lakosságvédelmi feladatokat is gyakorolt a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állománya, valamint a Katasztrófavédelmi Mobil Labor május 29-én. A feladatok végrehajtásában közreműködtek a vasúti és volán társaságok, a rendőrség és a mentőszolgálat szakemberei, valamint a katasztrófavédelmi közösségi szolgálatot teljesítő diákok.

A feltevés szerint Szombathelyen, a Puskás Tivadar utcában, az András-kereszttel védett vasúti kereszteződésben egy figyelmetlen autós egy menetrend szerint közlekedő vonatjárattal ütközött. A baleset következtében a vonat kisiklott, utasterében rövidzárlat keletkezett, ami miatt a kocsi hirtelen füstölni és lángolni kezdett. A balesetet okozó autó megpördült a tengelye körül, egy közelben parkoló, veszélyes anyagot szállító tartálykocsinak ütközött, és két utasa beszorult a roncsba. A veszélyes anyagot tartalmazó tartály megsérült, a szállított anyag szivárogni kezdett, amit a szél a közeli lakott területek felé sodort.

A közelben tartózkodó járókelők, látván a balesetet, azonnal riasztották a tűzoltókat. A szombathelyi hivatásos tűzoltók perceken belül kiérkeztek, felmérték a baleset körülményeit, rendőrségi biztosítást és mentőket kértek a helyszínre. Értesítették a kirendeltség iparbiztonsági, valamint polgári védelmi felügyelőjét, a veszélyes anyag kiszabadulása miatt pedig a Katasztrófavédelmi Mobil Labor is a helyszínre vonult.

A tűzoltó egységek azonnal megkezdték a vonaton utazó személyek kimentését, a vonattűz megfékezését, valamint az autóba beszorult személyek kiszabadítását. A rendőrség lezárta a területet, és a mentőszolgálat hozzálátott a sérültek, illetve az utasok kivizsgálásához. A Katasztrófavédelmi Mobil Labor folyamatos mérésekkel ellenőrizte a kiszabaduló gáz koncentrációját. A kirendeltség polgári védelmi felügyelőjének intézkedésére autóbusz érkezett a helyszínre, amely melegedőhelyként szolgált a vasúti szerelvényen utazók számára, majd később az elszállításukról is gondoskodott.

A gyakorlat célja az volt, hogy a tűzoltó állomány és a Katasztrófavédelmi Mobil Labor begyakorolja, milyen azonnali intézkedéseket kell ilyen esetben végrehajtani, illetve hogyan kell egy kárfelszámolás során együttműködni a társszervekkel, valamint a mentésbe bevont civil műszaki mentőegységek tagjaival.

A gyakorlatot a gyakorlatvezető értékelése zárta. Hangsúlyozta, hogy az állomány a feladatokat gyorsan, szakszerűen, minden körülményt figyelembe véve hajtotta végre, így a feladatmegoldást „MEGFELELT”-re minősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!