Hírek

2014.05.11. 18:09

Ünnepelt a 120 éves tűzoltó egyesület

Ivánc – Ritka születésnap: 120 éve alapították a helyi önkéntes tűzoltó egyletet. Ma is aktív, helyi közéleti motor.

Kozma Gábor

 

A vasárnapi szentmise után az egyesületet megalapító gróf Sigray Antal szobránál gyülekeztek, majd koszorúztak az önkéntesek és a hivatásosok. Az ünnepség keretében megszentelték a tűzoltóautókat is. Nem kevés teendője volt ezen a napon Fritz József egyesületi elnöknek, hiszen nagyon sokan eljöttek a jubileumra és köszöntötték az aktív közéleti szereplőként is jegyzett egyesületet.

– Mit mondhatnék, nagy nap a mai és szinte hihetetlen, hogy ennyi év után is vagyunk, működünk. Köszönet mindenkinek, aki segített és most velünk ünnepel – fogalmazott az elnök. A szabadtéri rendezvényt még megvárta a soros felhőszakadás, s mire lezúdult, az ünneplők már a kultúrházban folytatták. Tanulságos volt az eltelt 120 év főbb momentumainak felidézése. Megtudhattuk, hogy Németh Kása József volt az első elnök, 30 éven át regnált. Azt is, hogy az első világháborúban 27-en estek el, s újjá kellett szervezni az egyletet. A zászlót 1937-ben szentelték fel (Sigray Margit volt a zászlóanya), s egy időben 200 fős létszámmal is büszkélkedhettek. Most is erős a csapat és újabb lökést ad nekik az a tény, miszerint egy nyertes 25 milliós pályázat révén új tűzoltószerház épülhet, amely egyben a civilek háza is lesz.

Az ünnepségen sorra gratuláltak a hivatásosok és az önkéntesek az ivánciaknak. Pajor László alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság képviseletében kijelentette, hogy az önkéntesség társadalmi érték és ebben Ivánc élen jár. Megemlítette a helyiek fontos szerepét az árvízi védekezésében, az őrségi mentőegységben. Gyarmati Tibor polgármester pedig a tradíciók fontosságára, megőrzésére hívta fel a figyelmet, és tartós értéknek nevezte a jubiláló önkénteseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!