Hírek

2014.06.22. 14:45

Legkésőbb ezen a héten meg kell kezdeni a parlagfű elleni védekezést

Szombathely - Ha a napokban nem kezdjük el irtani a parlagfüvet, terjedése megállíthatatlan lesz. A józan paraszti ész mellett a törvényi előírások is ezt diktálják.

Peltzer Géza

Meg kell előzni, hogy a parlagfű virágbimbós állapotba kerülhessen: a törvény június 30-áig ad időt erre a területek tulajdonosainak. Aki elmulasztja a védekezést, 15 ezertől ötmillió forintig terjedő bírságra számíthat. Belterületeken a jegyzők, külterületeken pedig a földhivatalok végzik az ellenőrzést. Bejelentést bárki tehet írásban, a legjobb, ha fényképet is készít a bejelentő, de a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) zöldszámán is be lehet diktálni, ha valaki parlagfüves területtel találkozik környezetében. A mentesítés legmegfelelőbb módja, ha tövestől tépjük ki a növényt, nagyobb területen a kaszálás a megoldás. Minél többször végezzük el, annál jobb.

A törvény így szól: a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani . Azt már Szabó Leventétől, Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetőjétől tudom meg, hogy aki elmulasztja a védekezést, 15 ezer és 5 millió forint között bírságot fizethet. Az igazgató szerint az idei csapadékos időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, a növény tömegesen jelent meg a bolygatott, nyílt talajfelületeken.

A gyom jelenlegi fejlettsége élőhelytől függően nagyon különböző. Városok közelében, az útszéleken már akár a 20 40 cm-es átlagos magasságot is elérheti, a virágbimbó kialakulása napokon belül megkezdődhet.

Tavaly a duplájára nőtt a kiszabott bírság összege az előző évihez képest . Bárki tehet bejelentést, aki parlagfüves területet lá (Grafika: Kelemen Attila)

A parlagfű nemcsak allergén növény, hanem hatalmas károkat is okoz a mezőgazdasági kultúrákban. Ha nem védekezünk ellene, ennek mértéke országosan 100 milliárdos nagyságrendű is lehet.

A különösen veszélyeztetett növénykultúrák a napraforgó, szója és az olajtök. Megjelenik táblaszegélyekben, mezőgazdasági utak mellett, építési területeken, hobbikertekben, vasúti pályatestek szegélyén. Belterületen a jegyzők ellenőrzik a parlagfű-mentesítést, külterületen a földhivatalok. A gyommentesítés leghatékonyabb módja, ha tövestől kihúzzuk a növényt, nagyobb területen a kézi vagy gépi kaszálás a megoldás. Ezt minél többször végezzük el, annál jobb emlékeztet az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!