Hírek

2014.07.03. 18:00

Támogatást kap Kőszeg a Zwinger és az Európa-ház felújítására

Kőszeg – Kőszegre látogatott csütörtökön dr. Navracsics Tibor, Magyarország külügyminisztere, aki előadást tartott a Nyári Szabadegyetemen, valamint tájékozódott a KRAFT-ról. A város képviselői is ezzel foglalkoztak, az ISES Alapítvánnyal kötendő együttműködésről tárgyaltak.

Némethy Mária

A határ menti történelmi kisvárosban mostanában rendszeresen fordulnak meg komoly szakmai szervezetek vezetői, művészek, tudósok, közéleti személyiségek. Ez is bizonyítéka annak, hogy valami készül a településen. A kormány még az év elején döntött úgy, hogy támogatja a „Kreatív város – fenntartható vidék: új regionális fejlesztési stratégia Kőszeg város példáján” (KRAFT) elnevezésű projektet. Ez egy új típusú, a hagyományostól eltérő város- és vidékfejlesztési módszereken alapuló, különleges vállalkozásélénkítési elveket követő egyedülálló program. A KRAFT nagyon érdekelte a városban tegnap elő-adást tartott Navracsics Tibor külügyminisztert is.

Navracsics Tibor Kőszeg belvárosában is járt tegnap. Támogatásból újulhat meg Zwinger és a Chernel utca és egy sor prakolóhely.

Kőszegen, a Chernel utcában álló Festetics-palota még eléggé lepusztult, romos épület. Ezt is megtekintette tegnap Navracsics Tibor külügyminiszter, aki maga is jeles egyetemi tanár, így nagy érdeklődéssel hallgatta a palotával kapcsolatos terveket. A KRAFT projektben leírt terv szerint felújítják a palotát, szálláshelyeket, valamint egy konferenciatermet alakítanak ki benne, mert itt (is) élnek, dolgoznak majd a Kőszegen ösztöndíjasként tanító tudósok, egyetemi tanárok. Navracsics Tibor a Nyári Szabadegyetemen is előadást tartott Szentiványi István ljubljanai nagykövet társaságában. Az előadáson elhangzott: a magyar nemzet célja, hogy megerősítse saját nemzeti identitását, hiszen Európa közepén igencsak sajátos helyzetben van hazánk. Navracsics Tibor szólt arról is, fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljunk a környező országokkal, hiszen a közös múlt, történelem összeköt minket.

A KRAFT miatt ültek össze tegnap rendkívüli testületi ülésen a város képviselői is. Egy kormányhatározat alapján ugyanis Kőszeg önkormányzata 147 millió 320 ezer forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kapott a Zwinger, az Európa-ház felújítására, a Chernel utca burkolatának cseréjére. Erről a támogatási megállapodásról már tárgyaltak a képviselők, tegnap a KRAFT projektet kidolgozó, irányító ISES Alapítvánnyal kötött együttműködésről döntöttek, hiszen a projektnek – amely Kőszeg és környékének hosszú távú fejlesztését célozza meg – vannak közös elemei. A projekt Kőszeg értékeire, adottságaira, kulturális örökségére alapozva célozza meg az oktatási, a tudományos megújítást, a közösségi terek fejlesztését, az épített örökség revitalizációját. Kőszegből „mini Oxfordot”, „mintaadó kistérséget” teremt.

Huber László polgármester a város köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik kiötlötték a projektet. Básthy Béla alpolgármester javaslatára havonta egyszer egyeztetés történik az önkormányzat és az alapítvány között. Ez a kommunikáció amellett zajlik majd, hogy az ISES Alapítvány szervezésében felállóban van egy projektiroda, KRAFT központ. Elhangzott, hogy az Európa Ház és a Zwinger között térbe illeszkedő parkolókat alakítanak majd ki.

Kiderült, hogy váratlan gesztus volt a kormány részéről a KRAFT projekt 1,5 milliárd forinttal történő támogatása (ebből kapta meg a város a 147,3 millió forintot). Erről az úgynevezett „nulladik fázisról” csak áprilisban szereztek tudomást az ISES Alapítványnál. Addig úgy gondolták, hogy majd csak az Európai Unió új támogatási ciklusában érkezik pénz Kőszegre. A tegnapi tárgyalás során elhangzott az is, hogy a fél ország a KRAFT-ról beszél. Hirtelen sok irigye lett Kőszegnek, ahol már felmerült ötletként az is, hogy a Pannon Egyetem gyakorló iskolájává lehet az evangélikus mezőgazdasági szakképző iskola.

– Túl szép, hogy mindez valóra váljon, hihetetlen ajándék a KRAFT Kőszegnek – fogalmazta meg a városban élők egy részének kétkedését tegnapi hozzászólásában Giczy József városi képviselő, aki végül képviselőtársaival egyhangúlag megszavazta: az úgynevezett „nulladik fázisról”, a fejlesztésekről külön egyeztetés történjen majd az önkormányzat és az alapítvány között. Magyarán: örülnek a kőszegiek, de mindenről tudni akarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!